Mainos

Ekokeksintöjä näytteillä Tampereella

Kompostorit, aurinkopaneelit, tuuligeneraattorit ja muut ympäristöystävälliset keksinnöt kiinnostavat yhä enemmän myös tavallisia ihmisiä. Ympäristöministeri Satu Hassi avasi tänään Tampereella pehmeän teknologian näyttelyn, jossa esitellään arkipäivää palvelevia keksintöjä.

Ahlmanin maatalous- ja kotitalousoppilaitoksen näyttelyssä on esillä toistasataa ekokeksintöä. Erikoisuutena Koivistonkylässä sijaitsevalla näyttelyalueella on Pohjoismaiden ainoa keksintömyymälä.
-Myymälä toimii myös markkinatutkimuspaikkana. Keksijä voi tuoda tänne tuotteitaan, ja niiden menekki selviää nopeasti, kertoo näyttelypäällikkö Raimo Flink.

Keksijän taival on usein kivikkoinen. Flink tietää, että suurin osa lupaavista ideoista jää pöytälaatikkoon käytännön vaikeuksien takia. Pienin näistä ei ole se, että tukkuliikkeet vaativat isoja sarjoja.
-Lisäksi patenttimaksut juoksevat kiihtyvällä vauhdilla. Viimeistään rahoitusongelmiin ja markkinointiin kaatuvat monet. Yksityinen keksijä voi yrittää myydä tuotteen lisenssisopimuksella jollekin yritykselle, mutta sellaisen löytäminen on vaikeaa. Tuotelinjan rakentaminen vaatisi yritykseltä melkoisia investointeja.
-Parhaiten menestyvätkin keksijät, joilla on jo ennestään verstas. He pystyvät heti panemaan ideansa tuotantoon ja usein markkinointikanavatkin ovat valmiina.

Ahlmanin näyttelyn noin 50 keksijästä puolet pystyy elättämään itsensä tuotteillaan. Näyttely esittelee mm. kansainvälisesti palkittuja keksintöjä, kuten turbolieden ja vedensuodattimen. Syyskuun loppuun kestävä näyttely jatkuu myös tulevina kesinä. Alueella on monia kiinteitä rakenteita, kuten aurinkotalo ja -sauna sekä Suomen suurin kompostorinäyttely. Mukana on 18 erilaista kompostoria ja 10 käymälää.

Ekologisten keksintöjen lisäksi yleisö voi tutustua myös opettavaisiin yrtti-, keittiökasvi- ja perennapenkkeihin. Lapsiperheille, koululaisille ja opiskelijoille on tarjolla myös kisapolku tehtävineen.
-Näyttelymme yhdistääkin keksinnöt, ympäristökasvatuksen ja matkailun, Raimo Flink muotoilee.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.