Mainos

Ekokampaajien määrä ja kysyntä kasvavat

Ekokampaajien määrä on Suomessa kasvussa. Ekokampaajien kouluttajan Mona Metherin mukaan eri puolilla maata toimii nyt noin 60 luonnonmukaiseen hiustenhoitoon keskittyvää kampaajaa. Myös palvelujen kysyntä lisääntyy kaiken aikaa.

- Tuntumani on, että tulevaisuudessa ehkä noin kymmenen prosenttia kampaajista voisi olla ekokampaajia. Nyt heitä on tosi vähän, ehkä jotain 0,1 prosenttia kampaajista, Mether sanoo.

Mether pitää yhtenä syynä ekopalvelujen kysynnän lisääntymiseen sitä, että ihmisten tietoisuus kemikaalien vaikutuksista on kasvanut. Vaikutusta on myös muun muassa allergioilla.

Ekokampaajia on koulutettu Suomessa vuodesta 2003.

Luonnonmukaisessa hiustenhoidossa vältetään turhia kemikaaleja ja suositaan muun muassa kasviperäisten, ekologisten ja biologisten tuotteiden käyttöä.

Luonnollinen hius on karhea

Esimerkiksi markettien hyllyiltä löytyvät hiustenhoitotuotteet sisältävät muun muassa mineraaleja, parafiineja, vaseliinia ja silikonia. Raahen ammattiopiston hiusalan ammatinopettaja, ekokampaaja Aija Rantasuo sanoo, että mitkään näistä aineista eivät kuulu hiuksiin.

- Esimerkiksi silikonit saavat luontaisesti karheat hiukset tuntumaan sileiltä ja pehmeiltä. Hiuksissa on kuitenkin tuolloin vain kalvo, joka tukkii päänahan.

Shampoiden pesevät ainesosat, kuten sodiumlaurethsulfaatti, aiheuttavat Rantasuon mukaan ihoärsytystä ja hiustenlähtöä. Hiusta ja päänahkaa rasittavat myös väri- ja säilöntäaineet sekä hajusteet.

Savella eroon myrkyistä

Ensiaskel puhtaimpiin hiuksiin on savihoito, joka Rantasuon mukaan poistaa myrkyt hiuksista. Savikuureja saatetaan tarvita aluksi useita, sillä hiuspohjan uusiutuminen voi kestää jopa puoli vuotta. Samalla pesutottumukset on syytä muuttaa.

- Yleensä aina syntyy paranemiskriisi. Asiakkaat saattavat soittaa ja valittaa, että päänahka kutisee. Tämä kuuluu asiaan, kun hiuspohja uusiutuu.

Rantasuo ei tuputa ekologista hiustenhoitoa kenellekään. Hän pitää kuitenkin tärkeänä, että vaihtoehdosta on tarjolla tietoa.

- Viime kädessä kyse on jokaisen omista valinnoista.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.