EK vaatii työeläketurvan uudistusten jatkamista

Järjestö olisi valmis puuttumaan osa-aikaeläkkeisiin sekä eläkkeen ansaintaan palkattomilta jaksoilta.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK vaatii työeläketurvan uudistusten jatkamista. Lisäuudistuksilla on torjuttava työeläkemaksujen nousupaine, järjestö vaati tänään.

EK pitää väistämättömänä eläke-etuuksien tarkistamista. Järjestö olisi valmis puuttumaan osa-aikaeläkkeisiin sekä eläkkeen ansaintaan palkattomilta jaksoilta. Eläkkeen karttumaprosenttejakin 53 ikävuoden täyttämisen jälkeen olisi syytä tarkistaa.

- Ei ole kyse eläketurvan romuttamisesta tai radikaaleista muutoksista, vaan siitä, että jatketaan samalla uudistuslinjalla kuin mikä laman jälkeen aloitettiin, painotti EK:n asiantuntija Vesa Rantahalvari seminaarissa Porvoossa.

Etuusmuutosten lisäksi EK sallisi työeläkelaitosten sijoituksille valmisteilla olevaa suuremman osakepainon. Sijoitustoiminta vaikuttaa paljon työeläkemaksun kehittymiseen, ja osakesijoitukset tuottavat pitkällä aikavälillä muita sijoituskohteita enemmän.

Hyödyllistä olisi järjestön mukaan myös eläkkeiden rahastointiasteen kiinnittäminen esimerkiksi nykyiselle tasolle. Eläkerahastojen osuus karttuneista eläkeoikeuksista on nyt noin 30 prosenttia, mutta sen on laskettu nousevan parissa vuosikymmenessä 34 prosenttiin.

Kilpailukyky kärsisi

EK perustelee työeläketurvan uudistusten jatkamista sillä, että työeläkemaksuissa on tulevina vuosikymmeninä edelleen nousupainetta. Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan maksua olisi nostettava 22 prosentista 26-28 prosenttiin vuosina 2011-2030.

- Toinen asia on, että julkinen talous ei ole kestävällä pohjalla. Suomessa ei ole oikein ymmärretty, mitä väestön ikääntyminen merkitsee julkiselle sektorille, Rantahalvari laajensi.

Työeläkemaksujen nostamisesta kärsisi EK:n mukaan Suomessa toimivien yritysten kilpailukyky. Samalla palkansaajien verotus kiristyisi ja ostovoima heikkenisi.

- Lisäksi työeläkemaksun korotus johtaisi leikkauksiin muissa hyvinvointiyhteiskunnan palveluissa. Meidän mielestä olisi tolkullisempaa miettiä, mikä on oikea eläketurvan taso, Rantahalvari summasi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat