Mainos

EK: Työnantaja saa kieltää Facebook-surffailun työaikana

Työntekijöiden yhteisöllistymispyrkimykset netissä eivät ole kaikkien työnantajien mieleen. Asenteet työnantajapuolella ovat tiukentumassa.

Elinkeinoelämän keskusliiton yritysturvallisuustoimiston päällikön Kalevi Tiihosen mukaan nyt onkin korkea aika luoda ja päivittää sosiaalisten medioiden käytön pelisääntöjä.

Pomo on pomo tässäkin asiassa, ihan lain voimallakin.

- Työnantaja voi määrätä, mitä työnantajan tarjoamilla työvälineillä tehdään, se on lähtökohta. Aivan kuten esimerkiksi porno- tai muita epäsiveellisiä sivuja suljetaan, voidaan sulkea näitäkin, Tiihonen sanoo.

Tiihonen viittaa lakiin yksityisyydensuojasta työelämässä ja lisäksi paljon puhuttaneeseen lakiin sähköisen viestinnän tietosuojasta. Lait edellyttävät hänen mukaansa nyt hyvin selkeitä pelisääntöjä siitä, miten näitä medioita saa käyttää ja miten eri sovelluksissa toimitaan.

Tiihosen mukaan tässä kohtaa ei auta vetää esiin sananvapaus-banderolliakaan.

- Se ei ole mitään sananvapauden tai muun perusoikeuden rajoittamista. Työnantaja voi halutessaan tällaisia rajoituksia tehdä.

Yrityksillä on hyvin erilaisia lähestymiskulmia yhteisöllisiin medioihin. Esimerkiksi Metso-konserni on kieltänyt nettiyhteisöjen käytön, sillä ne eivät edistä yrityksen toimintaa. Esimerkiksi toimittaja taas voi FB-pläräilyllään löytää kiinnostavia juttuideoita.

"Säännöt ovat itse asiassa velvoite"

Tiihonen huomauttaa, että sähköpostien ja muiden teknisten sovellusten säännöt on sovittava työpaikalla, yt-menettelyssä, ja niin että kaikki ne tietävät.

- Sitä vaan ei ole ymmärretty, että se on itse asiassa velvoite: hyvänä kansalaisena toimiva yritys selvittää, mitkä ovat säännöt esimerkiksi sähköpostin käytössä. Ne pitää tehdä tunnetuksi ja niiden mukaan tulee toimia.

- Työntekijät saattavat ymmärtämättömyyttään laittaa sinne tietoja, jotka koskevat yritystä ja ehkä merkittäviäkin asioita. Silloin on syytä kysyä, mikä on vaikutus yrityksen toimintaan.

Esimerkiksi Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä Facebookin käyttö jouduttiin kieltämään, kun henkilökunnan jäsen oli kirjoittanut sinne vitsejä potilaista.

Henkilökohtainen sähköposti voi poistaa ongelmat

Elinkeinoelämän keskusliitto ei kuitenkaan ole naulaamassa Facebook-teesejä yritysten oviin.

- Tämä on ihan yrityskohtainen asia, me EK:ssa haluamme vain korostaa ja lisätä tietoisuutta mahdollisista ongelmista. Emme lähde suosittelemaan kieltoja tai rajoituksia, enemmän kyse on linjauksista ja suosituksista.

Työpaikalta käsin toimittaessa yhteisöissä esiinnytään usein työpaikan sähköpostiosoitteella, jolloin kannanotot voidaan katsoa jopa yrityksen kannanotoiksi. Jos nämä tekee omasta sähköpostistaan ja omalta koneeltaan, saattaa työnantajakin olla ihan tyytyväinen.

- Näemme tässä valistuksen tarvetta kansalaisille, vaikka mikään suuri ongelma ei olekaan kyseessä. Että ihmiset ymmärtäisivät, että näitä voidaan käyttää muuhunkin kuin hyvään tarkoitukseen.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.