Mainos

EK: Tupo-järjestelmä on mennyttä maailmaa

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen vetosi eilen työmarkkinajärjestöihin pitkäkestoisen ja vakauttavan tuloratkaisun synnyttämiseksi. Avainasemassa on Urpilaisen mielestä seuraava työmarkkinakierros.

Urpilainen peräänkuulutti tuloratkaisua, jota hallitus voisi edesauttaa elinkeinoelämän kilpailukykyä tukevalla veroratkaisulla.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtaja Jussi Mustonen ei näe itseään pöydässä, jossa sovittaisiin keskitetystä palkkaratkaisusta.

– Keskitetty järjestelmä, jossa keskusjärjestöt tekisivät palkkaratkaisuja, on taakse jäänyttä aikaa. Nyt lähtökohta on, että sopimukset tehdään toimialoittain - toki keskusjärjestöillä voi olla oma roolinsa keskustelussa. Tupo-järjestelmä on mennyttä, Mustonen sanoo.

Vanhakantainen järjestelmä ei saa kannatusta myöskään SAK:ssa, mutta täysin romukoppaan SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ei sitä heittäisi.

– Nykyisen liittokierroksen ja vanhakantaisen tupon välimaastoon tarvitaan uusi ohjausmekanismi, järjestelmä, jolla työmarkkina- ja talouspolitiikkaa sovitetaan yhteen.

Mustosen mukaan myös EK on avoin uusille ehdotuksille. Hän kritisoikin eniten sitä, että uudenlaisessa tilanteessa puhutaan edelleen vanhoin termein.

– Se on vähän sama kuin kysyttäisi, eikö YYA-sopimus kelpaisi. Nyt pitäisi määritellä se, mitä milläkin tarkoitetaan. Elämme taloudellisesti vaikeita aikoja. Suomi ei ole Kreikka, mutta meistä voi tulla Kreikan tilanteeseen, jos emme pidä huolta taloudesta. Vientiteollisuutta pitää Suomessakin varjella.

Mustonen ja Lyly vierailivat aamun Huomenta Suomessa.

(MTV3)

Katso EK:n johtajan Jussi Mustosen ja SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn haastattelu: (Huomenta Suomi 16.8.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.