Mainos

EK toppuuttelee tupotoiveita

EK on valmis keskustelemaan ay-liikkeen kanssa luottamusmiesten aseman vahvistamisesta. Samalla olisi kuitenkin lisättävä luottamusmiesten vastuuta työrauhasta.

Elinkeinoelämän keskusliitto perää tulevissa palkkaneuvotteluissa malttia. Työmarkkinajohtaja Seppo Riski muistuttaa Suomen toimintaympäristön pysyvän samana, neuvoteltiinpa uusista työehdoista sitten keskitetysti tai liittotasolla. Liittokierros ei tee "vastuutonta linjaa" sen oikeutetummaksi.

Riski toppuuttelee arveluja, että syksyllä voitaisiin vielä palata yrittämään tulosopimusta, jos liittokohtaisia sopimuksia ei ala syntyä. Tämmöisten jossittelujen varaan ei voi rakentaa, hän evästi työnantajaliiton kevätkokouksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä tänään.

EK:n hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin kertoi uskovansa, että työehtoneuvotteluissa myös syntyy tulosta.

Teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa on juuri aloitettu neuvottelut, tavoitteena sopimukset ennen kesälomia.

Ammattiliitoista on kuultu heittoja 4-6 prosentin palkankorotuksista ensimmäisenä vuonna. Herlin ei halunnut ottaa niihin kantaa - liittokierroksella tässäkin on kyse liittojen asiasta.

Hän yritti nitistää "urbaania legendaa", että Suomessa olisi eletty maltillisten tupojen kautta. Kolmen viime tulosopimuksen aikana työvoimakustannukset ovat nousseet meillä nopeammin kuin vaikka Ruotsissa ja Saksassa.

Kun ostovoimakin on kohentunut vauhdilla, patoutuneita palkkapaineita ei pitäisi olla.

- Suomalaisen työn ja kannustavuuden näkökulmasta olisi myös valitettavaa, jos hallitus joutuisi palkkaratkaisujen takia lykkäämään tarpeellisia tuloveron kevennyksiä tai jopa menotaloutta kiristämällä leikkaamaan palkansaajien ostovoimaa, Herlin varoitti.

Osaava luottamusmies kiinnostaa

Palkansaajapuolella on kovaan ääneen vaadittu luottamusmiesten aseman vahvistamista, jotta esimerkiksi työnantajien toivomassa paikallisessa sopimisessa voitaisiin edetä.

Herlin kertoi EK:n olevan nyt valmis tähän. Luontevinta olisi, että keskustelut luottamusmiesten asemasta ja roolista käytäisiin palkansaaja- ja työnantajaliittojen kesken, ei keskusjärjestötasolla.

- Elinkeinoelämän kannalta on tärkeää, että yrityksissä on osaavat ja vastuulliset luottamusmiehet. Tällaiset henkilöstön edustajat pystyvät työskentelemään yritysjohdon kanssa menestyksellisesti yrityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

EK:n mielestä samalla on tosin lisättävä myös luottamusmiesten vastuuta työrauhasta. Herlin ei halunnut tarkentaa, mitä tämä käytännössä tarkoittaisi.

Laittomia lakkoja on Herlinin mukaan joka tapauksessa nykyisellään sietämättömän paljon.

(MTV3-STT)

Elinkeinoelämän keskusliitto on valmis keskustelemaan ay-liikkeen kanssa luottamusmiesten aseman vahvistamisesta. Samalla on lisättävä luottamusmiesten vastuuta työrauhasta.

- Laittomia lakkoja on edelleen sietämättömän paljon, sanoo EK:n hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin.

Työmarkkinajohtaja Seppo Riski toppuuttelee arveluja, että työmarkkinoilla saatetaan vielä syksyllä palata tupoyrityksiin, jos liittokohtaisia sopimuksia ei ala syntyä. Hänen mukaansa tämmöisten jossittelujen varaan ei voi rakentaa.

EK perää tulevissa palkkaneuvotteluissa malttia. Herlin ei kuitenkaan halua ottaa kantaa ammattiliittojen suunnasta kuultuihin heittoihin 4-6 prosentin palkankorotuksista ensimmäisenä vuonna.

Riski muistuttaa Suomen toimintaympäristön pysyvän samana, neuvoteltiinpa uusita työehdoista sitten keskitetysti tai liittotasolla. Liittokierros ei tee "vastuutonta linjaa" sen oikeutetummaksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.