Mainos

EK: Tehotonta ilmastopolitiikkaa hurjilla kustannuksilla

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on tyytymätön EU:n komission ehdotukseen unionin ilmasto- ja energiatavoitteiksi.

EK ei pidä Suomelle tehtyjä myönnytyksiä suurena helpotuksena, koska Suomen hyvinvointi perustuu muita maita enemmän energiaan.

- Tästä syystä velvoite on äärimmäisen kova ja vaatii valtavasti investointeja. Tämä näkyy lopulta yritysten ja kotitalouksien energialaskussa. Riskinä on myös, että metsäteollisuuden kipeästi kaipaamaa raaka-ainepuuta poltetaan energiakattiloissa, EK:n johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala muistuttaa kannanotossaan.

Hänen mukaansa päästökauppa parantaa voimakkaasti uusiutuvan energian kannattavuutta ja kilpailukykyä suhteessa fossiilisiin polttoaineisiin ja lisää näin uusiutuvan energian käyttöä. Tästä syystä erilliset uusiutuvan energian velvoitteet eivät olisi lainkaan tarpeen.

-Ehdotukset nostavat merkittävästi yritysten ja kotitalouksien energiakustannuksia, mutta eivät ohjaa tehokkaimmalla tavalla päästöjen vähentämiseen, sanoi johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala.

Uusiutuva energia ei Kylä-Harakka-Ruonalan mukaan ole itseisarvo, vaan ykköstavoitteena pitää olla päästöjen vähentäminen. Jatkossa tulee ottaa huomioon kaikki satsaukset energiatehokkuuteen, energiansäästöön ja päästöttömin energiamuotoihin.

Päästökauppajärjestelmää uudistettaessa on EK:n mukaan huolehdittava, että järjestelmä palkitsee energiatehokkaita edelläkävijäyrityksiä. Ehdotettu päästöoikeuksien huutokauppa on vain yrityksille tuleva lisävero, joka ei vähennä päästöjä, mutta heikentää kilpailukykyä, totesi Kylä-Harakka-Ruonala.

Yrittäjät: Bioenergiatavoitteeseen pyrittävä kustannustehokkaasti

Suomen Yrittäjät pitää EU:n komission päätöstä Suomen biopolttoaineen osuudeksi energiantuotannossa raskaana Suomen kansantaloudelle.

Olennaisinta on ottaa bioenergia käyttöön siinä järjestyksessä kuin se on edullisinta ja pidättäytyä kalleimmista bioenergian tuottomuodoista, johtaja Risto Suominen korostaa järjestön kannanotossa.

Ensiksi olisi satsattava vesivoiman mahdollisimman laajaan käyttöön. Tämän jälkeen edullisimmaksi tulisi järjestön mukaan biomassan hyväksikäyttäminen sekä jätteenpoltto.

- Tuulivoima on vielä kustannuksiltaan tehotonta, joten sen laajamittaisesta käytöstä tulee toistaiseksi pidättäytyä. Suomen tuuliolot eivät myöskään ole kaikkien suotuisimmat tuulienergian käytölle. Samoilla perusteilla myöskään aurinkoenergian lisääminen ei ole taloudellisesti kannattavaa, Suominen katsoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.