EK: Suomesta palveluiden mallimaa

EK:n johtajan Pekka Pokelan mukaan Europpan unionin maista ainoastaan Suomi ja Ruotsi ovat saavuttaneet tutkimus- ja kehitystoiminnan panostuksessa kolmen prosentin osuuden bruttokansantuotteesta.

Suomessa on ymmärretty Euroopan unionia ja komissiota paremmin, että vapaa kilpailu tekee kaupallisten keksintöjen tekijöistä menestyviä yrittäjiä, sanoo EK:n johtaja Pekka Pokela. Hän toivoo, että Suomesta kehittyisi Euroopan mallimaa myös julkisten palveluiden avaamisesta kilpailulle.

- Siinä meillä on todella osaamista.

Unioni on ollut haluton oikeasti avaamaan sisämarkkinoita, väittää Pokela. Palvelukauppaa koskeva direktiivi takkuaa eikä päätöstä näy syntyvän. Unioni satsaa myös kunnianhimoisiin Lissabonin tavoitteisiinsa nähden heikosti tutkimus- ja kehitystoimintaan. Yhteisön maista ainoastaan Suomi ja Ruotsi ovat saavuttaneet t&k-panostuksessa kolmen prosentin osuuden bruttokansantuotteesta. Muut keikkuvat alle kahdessa prosentissa.

- Suomen menestyksen salaisuutena ovat olleet nimenomaan markkinoiden avaaminen ja Tekesin ympärille koottu yritysten ja tutkimuslaitosten verkko, joka yhdessä on kehittänyt innovaatioita, uutta teknologiaa, Pokela sanoi EK:n toimittajatapaamisessa.

- Mutta jatkossa meidän on laajennettava toimintaamme entistä paremmin teknologioista liiketoimintaan.

Pokela sanoo, että Suomessa osataan hallita digitalisoituvaa maailmaa.

- Ja kun ajan ja paikan merkitys koko ajan digitalisoinnin pienenee, voidaan työtä tehdä myös Suomessa ja pärjätä.

Riski- ja kasvurahoitusta puuttuu

Kauppa- ja teollisuusministeriö sekä Finnvera ovat tukeneet erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten kansainvälistymistä. EU:ssä sen sijaan tukea on rajoitettu, vaikka tuulet ovatkin lähiaikoina vaihtamassa suuntaa.

EK:n asiantuntijoiden mukaan pidättyvyys johtuu uskosta siihen, että pankit ja muut yksityiset rahoittajat hoitavat työn. OECD-maissa ei ole myöskään poliittisia riskejä. EU:n täytyy lisäksi ottaa huomioon, ettei erilaisilla tuilla vääristetä kilpailua markkinoilla.

Riskirahoitusta silti tarvitaan, samoin panostusta kasvuyrityksiin, vakuuttaa Pokela.

EK on yhdessä Itävallan sisarjärjestönsä kanssa tehnyt esitteen, jonka ne luovuttavat Brysselissä ylihuomenna komissiolle. Esitteessä toivotaan kasvua ja innovaatiota tukevaa politiikka, koska Eurooppa ei voi pärjätä palkkakilpailussa. Toivelistalla on muun muassa rahoitusmarkkinoiden avaaminen ja työvoiman liikkuvuuden vapauttaminen. Järjestöt vastustavat jäsenmaiden määräämiä ylimenokausia.

Teknologiasta toivotaan aiempaa enemmän apua ilmastopolitiikkaan. Euroopan halutaan lähestyvän Yhdysvaltoja, joka ei ole rajoittanut markkinoiden toimintaa, vaan sijoittaa siihen, että ympäristöystävällinen teknologia ratkaisee kasvihuoneilmiön, sanoo EK:n Brysselin-toimiston päällikkö Ulla Sirkeinen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat