Mainos

EK paheksuu paikallisia lakkoja

Elinkeinoelämän etujärjestö pitää viime päivien paikallisia lakkoja laittomina. Työntekijäliitot torjuvat syytökset.

Elinkeinoelämän keskusliitto paheksuu jyrkästi viime päivien paikallisia lakkoja. Eilen ahtaajat lakkoilivat Kotkan satamassa ja tänään pysähtyi suuri Kaukopään paperitehdas Imatralla.

Työnantajajärjestön mielestä lakot ovat laittomia ja niillä yritetään vaikuttaa käynnissä oleviin työehtoneuvotteluihin.

-Nämä ovat periaatteessa laittomia ja niistä on mahdollisuus halutessaan vaatia sakkotuomioita ja mahdollisesti myös vahingonkorvauksia, sanoo toimitusjohtaja Leif Fagernäs Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Toistaiseksi neuvottelutulokseen pyritään kuitenkin vielä lakituvan ulkopuolella.

-Ei meidän tarkoitus ole voimainkoetus tai arvovaltataistelu, mutta on myönnettävä, että kärsivällisyys on koetuksella silloin kun on kyse selvästi laittomista toimista, sanoo Fagernäs.

Työntekijäliitot torjuvat syytökset lakkojen laittomuudesta. Sekä Paperiliitto että satamien ahtaajia edustava Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT pitävät viime aikojen lakkoja täysin paikallisina.

-Missään tapauksessa ne eivät liity tes-neuvotteluihin muuten kuin sillä tavalla että porukka tehtailla on todella karheana johtuen siitä, että työnantaja on esittänyt niin härskejä huononnusesityksiä tes-neuvotteluissa. Se on saanut porukan käymään niin sanotusti kuumana tehtaalla ja se porukka reagoi nyt tällä tavalla kun reagoi, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen.

Samaa vakuuttaa AKT:n puheenjohtaja Timo Räty.

-Se, mitä on nyt Kotkan osalta tapahtunut, on paikallisten ihmisten mielenilmaus siihen, että neuvotteluissa ei ole viiden kuukauden aikana saatu ratkaisua aikaiseksi.

Työnantajien mielestä jo tähänastisten kokemusten perusteella lakkosääntöjä pitäisi varsinkin avainaloilla tiukentaa.

Tuoreen työmarkkinahuhun mukaan seuraava paikallinen satamalakko saattaa alkaa jo perjantaina Helsingissä. Kaikki satamat menevät lakkoon vapun alla, jollei neuvotteluissa sitä ennen päästä tulokseen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 13.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.