Mainos

EK: Nuorten aivovuoto ulkomaille on pysäytettävä

Elinkeinoelämän keskusliiton johtajan Leena Mörttisen mukaan suomalaisnuorten ammattitaito uhkaa valua ulkomaille.

Mörttinen sanoo, että Suomessa on valtavasti nuorta osaamista mutta koulutetut nuoret saattavat paeta parempien mahdollisuuksien perässä pois Suomesta. Mörttisen mukaan nuorten aivovuoto voitaisiin pysäyttää muun muassa tarjoamalla paremmat yrittämisen mahdollisuudet.

- Meillä on huippukoulutusta ja tuoreiden indikaattorien mukaan Suomi on erittäin kilpailukykyinen mutta teknologia muuttuu ja me emme ole enää sidottuna mihinkään paikkaan. Hyvä yrittämisen toimintaympäristö takaisi sen, että nuori haluaisi perustaa yrityksensä Suomeen eikä esimerkiksi Piilaaksoon Yhdysvaltoihin.

"Suomessa on erittäin suuri joukko ihmisiä, jotka sanovat, että he eivät usko sosiaaliseen mediaan. Mutta ei se ole uskon asia. Sehän on olemassa ja siellä tapahtuu valtavasti koko ajan."

MTV:n SuomiAreenassa puhuneen Mörttisen mukaan yhteiskunnan pitäisi olla avoimempi uusille toimintatavoille. Esimerkiksi hän ottaa sosiaalisen median, joka pitäisi nähdä mahdollisuutena, ei uhkana.

- Myös meillä pitäisi hyväksyä se rakennemuutos, että virtuaalimaailman annettaisiin integroitua täysin osaksi tätä reaalimaailmaa. Meillähän on edelleen Suomessa erittäin suuri joukko ihmisiä, jotka sanovat, että he eivät usko sosiaaliseen mediaan. Mutta eihän se ole mikään uskon asia. Sehän on olemassa ja siellä tapahtuu valtavasti koko ajan. Somessa on ideoita ja aktiivisia ihmisiä, jotka ovat koko ajan tekemisissä muiden ihmisten kanssa ympäri maailmaa.

Mörttisen mukaan nuoremmalla sukupolvella on halua muuttaa vanhoja toimintamalleja. Heidät pitäisi päästää mukaan yhteiskunnan päätöksen tekoon uusilla työkaluilla.

- Tämä suunnitelmatalous pitäisi jollakin tavalla kääntää niin, että päästettäisiin nuoret osaksi yhteiskuntaa niillä välineillä, jotka heille ovat kaikkein luontaisempia. Meillä on valtava määrä päätöksentekoa vanhemman väestön käsissä. Nuoret voivat kokea, että he vieraantuvat kokonaan tästä yhteiskunnasta. Tämä on kansallisvaltiolle suuri haaste, miten lunastettaan arvolupaus, kun nuoret ovat tottuneet born global -ajatukseen.

  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja