EK:n Riski: Tupon edellytykset oltava tiedossa keväällä

Riskin mukaan on mahdotonta arvioida, syntyykö neljäs peräkkäinen tulosopimus.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n työmarkkinajohtajan Seppo Riskin mukaan työmarkkinaosapuolilla on noin puoli vuotta aikaa selvittää, onko niillä edellytyksiä lähteä neuvottelemaan uudesta tulopoliittisesta sopimuksesta.

Riski arvioi, että mikäli syksyllä 2007 pyritään saamaan aikaan uusi keskitetty tupo, näkemys neuvottelujen aloittamisesta tulisi olla jo maalis-huhtikuussa.

Riski sanoo Kansan Uutisten haastattelussa, että tässä vaiheessa on mahdotonta arvioida, syntyykö neljäs peräkkäinen tulosopimus.

Riskin mukaan tilanne on tällä hetkellä oikeasti auki. Jatko riippuu pitkälti siitä, miten parhaillaan liittojen kesken käytävät keskustelut työmarkkinoiden joustavuudesta ja järjestelmän parantamisesta etenevät.

Ratkaisuihin vaikuttavat myös hallitusohjelma ja taloustilanne.

Riski korostaa, että niin hallitusohjelmissa kuin työmarkkinasopimuksissa pitäisi myös nähdä yhtä hallituskautta ja sopimuskautta pidemmälle tulevaisuuteen.

Tupo pysyy toistaiseksi EK:lla

Riski toteaa, ettei liittotason neuvotteluissakaan olisi mitään dramaattista. Työnantajajärjestöissähän tupojärjestelmää on jo vuosia pidetty aikansa eläneenä.

Koska nykyinen syksyllä 2004 tehty tupo on osoittautunut suhteellisen onnistuneeksi sekä talouden että työllisyyden kannalta, tupon mahdollisuutta ei Riskin mukaan silti kannata hylätä.

Riski kiittelee tupovaihtoehtoa siitä, että luottamus työmarkkinaosapuolten ja hallituksen kesken on ollut hyvä. Sen ansiosta on saatu valmiiksi useita isoja asioita, kuten eläkesijoittamista, tilaajavastuuta, yhteistoimintalakia tai perhevapaita koskevat ratkaisut.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat