Mainos

EK:n Mykkänen: Uudet Venäjä-pakotteet alkavat tuntua syksyllä

Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen laajentamat pakotteet alkavat tuntua Venäjällä syksyn aikana, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton Venäjästä vastaava johtaja.  

Kai Mykkäsen mukaan nykypakotteilla Venäjän talous ei missään nimessä kestä vuotta. Tulevat kuukaudet Venäjä saattaa selvitä vararahastoilla, mutta rahat eivät riitä loputtomiin.   

– Investointien syöksykierteen ja ruplan arvon heikkenemisen myötä venäläiset alkavat kokea pakotteiden vaikutuksen, mikä lisää painetta maan sisällä, hän sanoo. Jos jännite säilyy tämäntyyppisenä, kukaan ei yritä Venäjällä saada elokuussa lainaa euro-dollari-määräisiltä markkinoilta.  

Mykkänen sanoo, että pankkisektorille kohdistetut pakotteet ovat tehokas keino vaikuttaa Venäjään. Hän kuitenkin huomauttaa, että Venäjän talous hiipui jo ennen kuin nykyinen kriisi alkoi.  

– Se voi olla yksi syy, miksi huomio on haluttu siirtää muualle.     

Mykkänen arvioi, että EU:n uudet pakotteet eivät ole sellaisia, jotka suoraan vaikuttaisivat Suomen viemiin tuotteisiin. Hän kuitenkin korostaa, että Suomi on muita EU-maita riippuvaisempi Venäjän viennistä.  

Yhdysvaltojen pakotteista Mykkänen nostaa esille telakkayhtiö OSK:hon kohdistettujen pakotteiden mahdolliset vaikutukset Suomessa.  

– OSK:lla on kyky ostaa arktisia aluksia. Se on myös tehnyt tilauksia Helsingin-telakalle, hän sanoo.  

Mykkäsen mukaan yksi kovimmista pakotteista olisi, jos Venäjän öljy- ja kaasutulot romahtaisivat.  

– Se lamauttaisi Venäjän täysin. EU-maiden on kuitenkin vaikea alkaa näitä (kaasu ja öljy) korvaamaan.    

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.