EK:n Mustonen: Talouden nousuun täytyy vain uskoa

Elinkeinoelämän keskusliiton talousasioista vastaava pääekonomisti Jussi Mustonen luottaa siihen, että kun maailman talous lähtee nousuun, seuraa Suomen teollisuus ja elinkeinoelämä perässä.

– Meillä on sen verran rapautunut tämä tuotantopohja, että sitä on pakko uusia. Silloin myöskin investoinnit lähtevät käyntiin ja ne ovat kyllä täysin välttämättömiä meille.

Tilastokeskuksen mukaan työttömyysaste nousi Suomessa maaliskuussa 9,5 prosenttiin. Vuosi sitten työttömyysaste oli 9 prosenttia. Tämä ei ole vielä katastrofi, muistuttaa Mustonen tämänpäivän MTV Uutislivessä.

– Viimeiset kuukausiluvut eivät isoa kuvaa juurikaan muuta. Työttömyys on pysynyt kohtuullisen hyvissä kantimissa tästä pitkästä taantumasta huolimatta. Työttömyys on pikkuhiljaa ollut kipuamassa huonompiin lukuihin koko ajan, mutta tämä ei ole katastrofi. Täytyy vaan uskoa ja toivoa, että talouden käänne tulee. Ehkä ihan heti se ei tule, tämän vuoden alkupuolella, mutta sitten vuoden loppua kohti.

Tulevaisuuden uskoa on

Eilinen Metsä Groupin ilmoitus miljardi-investoinnista Äänekoskelle on herättänyt orastavan toiveen siitä, että Suomen taloudessa alkaisi nousun aika.

– Se on merkittävä investointipäätös, mutta se ei kerro mistään välittömästä käänteestä taloudessa, mutta se kertoo sellaisesta tulevaisuuden uskosta Suomeen. Ne ennusteet, mitä eri laitokset ovat tuleville vuosille rakentaneet, niin tämän tyyppiset päätökset ovat sitä kasvun pohjaa, mihin ollaan menossa, Mustonen arvioi.

Jos talous lähtee nousuun, myös työttömien määrä tulee Mustosen mukaan tippumaan ennemmin tai myöhemmin. Mustosen varovainen ennuste on, että parempia uutisia työllisyysrintamalla saataisiin ensi vuonna.

– Kun talous kääntyy ja alkaa tikittää voimakkaammin eteenpäin, niin pikkuhiljaa se työllisyyskin tulee paranemaan. Perinteisesti ajatellaan, että noin puoli vuotta kestää talouden käänteestä siihen, että tilanne kääntyy työmarkkinoille.

Toimintaympäristö muuttunut

Investointien kannalta merkittävää yritykselle on se, että onko maailmalla kysyntää tuotteelle, jota myydään ja markkinoidaan. Investointi-ilmapiirin muutoksesta Äänekosken kaavaillun tehdas-uutisen jälkeen Suomessa on liian aikaista puhua.

– Toisaalta tämä toimintaympäristö on kyllä muuttunut Suomenkin osalta. On tehty sellaisia talouspolitiikan päätöksiä, joilla tuetaan investointeja, tuetaan kasvua, Meillä on myös kustannuspuolella tehty toimenpiteitä, joilla karanneet kustannukset saadaan hidastettua. Tämä parantaa yleistä toimintaympäristöä.

Mustosen mukaan yhteisöveron alentaminen on tuonut Suomen samalle tasolle kilpailijoiden kanssa. Se vaikuttaa myös Metsä Groupin Äänekosken jätti-investointiin.

– Olemme pysyneet siinä tahdissa, missä meidän muut kilpailijat ovat edenneet. Tietysti tämä kilpailu tulee jatkumaan tulevaisuudessa. Näinkin suuressa investointihankkeessa, kun nyt puhutaan Metsä Grouppissa, niin voidaan sanoa että kymmenien miljoonien verohyöty kuulostaa vähäiseltä. Täytyy kuitenkin muistaa, että se verohyöty tulee hamaan tulevaisuuteen saakka. Eli se kumuloituu aika isoksi. Sillä on iso merkitys ainakin yhtenä tekijänä, kun yritys tätä miettii kokonaisuutena. 

Lue myös:

    Uusimmat