Mainos

EK:n Laatunen puolustaa kolmikantaa: Eläkeratkaisua ei olisi syntynyt ilman järjestöjä

Elinkeinoelämän keskusliiton työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen puolustaa kolmikantaa, eli työnantajien, palkansaajajärjestöjen ja valtion yhteistä päätöksentekoa.

Lasse Laatunen arvelee, että syksyn eläkeratkaisu olisi saattanut jäädä tekemättä, jos asia olisi ollut pelkästään poliitikkojen harteilla.

 - Uskon, että esimerkiksi nämä eläkeratkaisut, niistä monet olisi jäänyt poliittisella tasolla tekemättä, myös tämä viimeinen. Jos katsotaan mitä hallitus on saanut aikaan kuntauudistuksessa, sote-uudistuksessa, niin en olisi kyllä mennyt lyömään vetoa, että eläkeuudistus olisi ollut heille yhtään sen helpompi, arvioi Laatunen.

Myös periaatteellisella tasolla asioiden kolmikantaiselle valmistelulle on Laatusen mielestä vahvat perusteet.

- Jos ajatellaan ansiosidonnaista sosiaaliturvaa, työeläkkeitä, työttömyysturvaa, niin minusta tämän mallin oikeutusta on erittäin vaikea kiistää. Työmarkkinaosapuolet edustavat paitsi maksajatahoja, niin myöskin sitten palkansaajapuoli edunsaajia. Ja valtiovalta pääsee aina kontrolloimaan päätöksiä hallitusten esitysten ja eduskuntakäsittelyn kautta, jatkaa Lasse Laatunen.

Tänä syksynä eläkkeelle jäävä Lasse Laatunen on ollut kehittämässä suomalaista ansiosidonnaista sosiaaliturvaa työnantajajärjestöjen eri tehtävissä 41 vuotta.

Laatusen mielestä nyt syksyllä neuvoteltu eläkeratkaisu on kestävä vuosikymmeniksi eteenpäin, eikä hän hyväksy näkemystä, että eläkeikää olisi nyt pitänyt nostaa päätettyä reippaammin.

Työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen arvioi, että järjestöjen välisessä sopimisessa mennään kohden järjestö- ja työpaikkatasoa. Keskitetyt palkkaratkaisut eivät kuitenkaan ole täysin pannassa.

- Keskitetyt ovat kriisiajan ratkaisuja, jollainen oli myös tämä työllisyys- ja kasvusopimus ja minä en sulje pois keskitettyä, jos kriisi jatkuu, sanoo Laatunen.

Lasse Laatunen toteaa, etteivät seuraavat palkkaratkaisut ole hänen asiansa. Nyt voimassa olevan kasvu- ja työllisyyssopimuksen jatkamisesta vielä vuodella neuvotellaan ensi kesänä ennen juhannusta.

- Minusta tämä kolmas vuosi on kaikkien intressissä sopia joka tapauksessa. Onko intressi mennä vieläkin pidemmälle, niin sen varmasti sitten aika näyttää, toteaa Laatunen.

Lasse Laatusen seuraajana EK:n työmarkkinajohtajana aloittaa Ilkka Oksala.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.