EK:n Johansson: Vanhustenhoitokiista farssi

Työnantajaleirin ykkönen, vuorineuvos Ole Johansson arvostelee suorin sanoin hallituksen viikon takaista budjettiriiheä. EK:n puheenjohtajan mielestä poliitikot käyttivät liikaa energiaa desimaalikiistelyyn vanhustenhoitajien lukumäärästä.

– Sehän oli omalla tavallaan farssi. Budjettiriihessä keskityttiin rahojen jakamiseen ja sellaisten rahojen, joita ei ole edes olemassa. Valtiohan velkaantuu edelleen, Johansson sanoi MTV3:n Torstaikabinetissa.

Johansson vaatii hallitukselta rohkeampia toimia, joilla kannustetaan ihmisiä työntekoon ja yrittämiseen.

Samalla hän patistaa hallitusta tarttumaan tiukemmin kotimaan talouspolitiikkaan, joka on jäänyt eurokriisin hoitamisen jalkoihin.

Johansson on huolissaan teollisuuden työpaikoista.

– Ongelma on, että jos tehtaan valot sammutetaan, niiden sytyttäminen uudestaan on epätodennäköistä.

Palkkoja maksetaan vientituloilla

Johansson muistuttaa, että kyse on hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksesta.

– Joka toisen peruskoulun opettajan, sairaanhoitajan ja kirjastonhoitajan palkat maksetaan vientituloilla. Jos vientitulomme pienenevät, nämä työpaikat ovat vaarassa.

Johanssonin mielestä erityisesti pk-yrityksissä pitää syksyllä neuvotella siitä, onko työpaikoilla varaa raamisopimuksen mukaisiin palkankorotuksiin. Ensi vuoden palkankorotusten perälaudaksi sovittiin vuosi sitten 1,9 prosenttia.

Raamin jatkosta työnantajat eivät halua vielä keskustella. STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää ehti jo toivomaan nopeita jatkokeskusteluja.

– On itsestään selvää, että nyt ei kannata keskustella siitä, missä muodossa sopimuksia jatkossa tehdään. Se on aivan liian ennenaikaista.

"Raamikakkonen" jää seuraavan EK:n puheenjohtajan käsiin, sillä Antti Herlinin vetämä vaalivaliokunta etsii jo Johanssonin seuraajaa.

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 6.9.2012)

Lue myös:

    Uusimmat