Mainos

EK:n Johansson: Vanhustenhoitokiista farssi

Työnantajaleirin ykkönen, vuorineuvos Ole Johansson arvostelee suorin sanoin hallituksen viikon takaista budjettiriiheä. EK:n puheenjohtajan mielestä poliitikot käyttivät liikaa energiaa desimaalikiistelyyn vanhustenhoitajien lukumäärästä.

– Sehän oli omalla tavallaan farssi. Budjettiriihessä keskityttiin rahojen jakamiseen ja sellaisten rahojen, joita ei ole edes olemassa. Valtiohan velkaantuu edelleen, Johansson sanoi MTV3:n Torstaikabinetissa.

Johansson vaatii hallitukselta rohkeampia toimia, joilla kannustetaan ihmisiä työntekoon ja yrittämiseen.

Samalla hän patistaa hallitusta tarttumaan tiukemmin kotimaan talouspolitiikkaan, joka on jäänyt eurokriisin hoitamisen jalkoihin.

Johansson on huolissaan teollisuuden työpaikoista.

– Ongelma on, että jos tehtaan valot sammutetaan, niiden sytyttäminen uudestaan on epätodennäköistä.

Palkkoja maksetaan vientituloilla

Johansson muistuttaa, että kyse on hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksesta.

– Joka toisen peruskoulun opettajan, sairaanhoitajan ja kirjastonhoitajan palkat maksetaan vientituloilla. Jos vientitulomme pienenevät, nämä työpaikat ovat vaarassa.

Johanssonin mielestä erityisesti pk-yrityksissä pitää syksyllä neuvotella siitä, onko työpaikoilla varaa raamisopimuksen mukaisiin palkankorotuksiin. Ensi vuoden palkankorotusten perälaudaksi sovittiin vuosi sitten 1,9 prosenttia.

Raamin jatkosta työnantajat eivät halua vielä keskustella. STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää ehti jo toivomaan nopeita jatkokeskusteluja.

– On itsestään selvää, että nyt ei kannata keskustella siitä, missä muodossa sopimuksia jatkossa tehdään. Se on aivan liian ennenaikaista.

"Raamikakkonen" jää seuraavan EK:n puheenjohtajan käsiin, sillä Antti Herlinin vetämä vaalivaliokunta etsii jo Johanssonin seuraajaa.

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 6.9.2012)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.