Mainos

EK:n Häkämies: Näillä keinoilla lisää työpaikkoja

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen pohtivat SuomiAreena-tapahtumassa Porissa keinoja työllisyyden parantamiseksi.

Häkämies korosti ennen kaikkea yhteistä tahtoa ja asennemuutosta työpaikkojen luomiseksi.

– Tietysti työmarkkinajärjestöillä on iso rooli siinä, kun palkkakierros on käynnistymässä. On valitettavasti menetetty kilpailukykyä, suomalainen työ ei käy kaupaksi maailmalla samalla tavalla, ja kotimarkkinat sakkaavat johtuen veropäätöksistä. Tarvitaan asennemuutos, uskotaan siihen, että Suomi menestyy, ja että yrittäjyys kannattaa.

Tiilikainen uskoi uusien työpaikkojen syntyvän ennen kaikkea pk-sektorille.

– Sille sektorille pitäisi saada sellaisia kannusteita, että yrittäjillä on uskoa tulevaan. Tarvitaan sellaisia konkreettisia päätöksiä, jotka ovat yksittäiselle ihmiselle ymmärrettäviä.

Päätöksistä Tiilikainen nosti esille esimerkiksi yksittäiselle yrittäjälle tuen työntekijän palkkaamiseen tai työttömälle mahdollisuus tienata muutama satanen ilman, että työttömyyskorvaus heikkenee.

– Ne antavat viestin siitä, että nyt on tosi kyseessä, nyt yritetään.

Häkämiehen mukaan hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus rapautuu, jos työllisyyskäännettä ei saada aikaiseksi.

– Pitää olla erittäin maltillinen palkkakierros. Toivottavasti valtio tukee sitä veroratkaisuin. Siitä saadaan sellainen myönteinen hyppy, asennemuutos.

– Lyhytaikaisen työn vastaanottamiseen ei kannusteta. Työn ensisijaisuus pitäisi ymmärtää, ja tehdä järjestelmät tätä tukeviksi.

Tiilikainen totesi, että kannattaisi miettiä, mitä Suomeen tuodaan, ja miten sen voisi kotimaisesti korvata.

– Tässä energialasku on aivan hirveä. Maksamme öljystä, hiilestä, kaasusta. Samaan aikaan metsiin jää valtavasti korjaamatonta puuta. Kotimaisella uusiutuvalla energialla voidaan korvata tuontipanoksia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.