Mainos

EK myöntää: Nokian edustaja oli Lex Nokia -kokouksessa

Johtaja Lasse Laatunen Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta myöntää tiedot, joiden mukaan Nokian edustaja oli mukana Lex Nokiaa koskevassa työmarkkinaosapuolten kokouksessa.

Suomen Kuvalehden mukaan Nokian silloinen yhteiskuntasuhteiden johtaja Veli Sundbäck osallistui EK:ssa toukuussa 2006 järjestettyyn järjestöjohtajien tapaamiseen.

- Nokian edustajia kuultiin alkuvaiheessa siitä, että näkevätkö he tämän lain täsmentämisen tärkeänä. Kyseessä oli asiantuntijakuuleminen, Laatunen painottaa MTV3:n uutisten haastattelussa.

Hän perustelee juuri Nokian edustajan mukanaoloa sillä, että "Nokia on edustava ja laaja-alainen yritys."

- Moni jäsenyritys otti kuitenkin jo aiemmin yhteyttä EK:n yritysturvallisuustoimistoon nykyisestä tietosuojalaista ja sen aiheuttamista tulkinnanvaraisuusongelmista. Varsinainen virallinen lainvalmistelu tapahtui kuitenkin liikenneministeriön työryhmässä, jossa minun muistikuvani mukaan ei enää ollut yritysedustajia mukana, Laatunen sanoo.

Laatunen kertoo, ettei hän itse ollut mukana kyseisessä liikenneministeriön kokouksessa.

Sähköpostiviestin vuoto julkisuuteen hämmentää

Laatunen myöntää, että Suomen Kuvalehdessä julkistettu sähköpostiviesti on hänen kirjoittamansa. Akavan johtajille lähettämässään viestissä Laatunen sanoo, että hänen kärsivällisyytensä on loppu ja että hän tulee "haastamaan rikollisten suosijat ja viranomaisvallan väärinkäyttäjät tässä prosessissa".

- Se on varmasti minun lähettämäni enkä pyri sitä ollenkaan kiistämään. Se liittyi senhetkiseen neuvottelutilanteeseen, jolloin asiat olivat niin sanotusti juntturassa, ja näytti, ettei koko prosessi meinaa oikein edetä, Laatunen sanoo.

Hän kuitenkin kiistää, että viestissä olisi ollut minkäänlaista painostustarkoitusta.

- Yksikään akavalainen ei ole sanonut minulle viestin lähettämisen jälkeen, että olisi kokenut viestin painostuksena tai että EK olisi heitä muullakaan tavalla painostanut.

Laatusen mukaan viestissä käytetty kieli on varsin yleistä työmarkkinaneuvotteluissa

- Se oli normaalia työmarkkinakielenkäyttöä, jossa asiat sanotaan suoraan ja joskus vähän kiivastikin. Halusin tällä viestillä osoittaa, että EK on lainsäädäntöprosessin kanssa tosissaan, ja että meidän ainoa tarkoitus on näillä lainselvennyksillä torjua rikolliset tietovuodot eikä suinkaan käydä työt hyvin tekevien henkilöiden kimppuun.

Sähköpostiviestin vuodon julkisuuteen EK:n johtaja tuomitsee.

- Mikä on motiivi vuotaa julkisuuteen tällainen tiettyyn neuvottelutilanteeseen liittyvä viesti? En ymmärrä, mikä on tällaisen toimenpiteen tarkoitus. Varsinkin, kun laki on yksimielisenä mennyt eduskuntaan ja se on siellä ihan loppusuoralla. Pyritäänkö tällä vielä vaikuttamaan eduskuntakäsittelyyn vai mikä tässä on takana?, Laatunen hämmästelee.

Laatusen mukaan Lex Nokia -lakia käsittelevissä keskusteluissa yleinen väärinkäsitys on se, että oltaisiin säätämässä kokonaan uutta lakia.

- Kyse on kuitenkin nykyisen lain täsmentämisestä, selkeyttämisestä ja pelisääntöjen luomisesta työnantajien ja henkilöstön välille.

Laatunen onkin hämmentynyt lain ympärillä vellovasta kohusta ja lehtijutuista.

- Yllättää se tunnekuohu, joka Helsingin Sanomien jutuista paistaa läpi. Näyttää siltä, että enää ei olla kiinnostuneita siitä, mikä on lain substanssi, vaan nyt on tärkeämpää se, mitä kukin on kenellekin sanonut, ja kuka on vuotanut jonkin viestin jonnekin. Tällä tavoin yritetään leimata ja tuomita koko lakiprosessia.

Katso Pekko Ylösen juttu (Seitsemän uutiset 23.2.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.