Mainos

EK: Laittomat lakot yleistyneet huolestuttavasti

Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtajan Christoffer Taxellin mielestä laittomista lakoista määrättävän hyvityssakon enimmäismäärä ei ole riittävän suuri estämään lakkoja.

Elinkeinoelämän keskusliitto vaatii jälleen remonttia työrauhasäännöstöön. EK:n puheenjohtajan Christoffer Taxell arvostelee kynnyksen ryhtyä laittomiin työtaistelutoimiin alentuneen huolestuttavasti.

- Lainsäädäntöämme on pikaisesti uudistettava niin, että myös tulevaisuudessa voidaan puhua sopimusyhteiskunnan pelisäännöistä ja niiden noudattamisesta, Taxell sanoi Metsäteollisuuden kevätkokouksessa Helsingissä.

Paperiteollisuuden ja muiden alojen lakkoilujen takia tilanne työmarkkinoilla antaa hänen mukaansa aihetta syvään huoleen koko elinkeinoelämälle.

- Metsäteollisuudella on EK:n selkeä tuki nyt, kun se hakee ratkaisua pahaan kriisiin työmarkkinoilla sekä rakenteellisiin ongelmiinsa.

Laittomasta lakosta määrättävän hyvityssakon enimmäismäärä ei Taxellin mukaan ole riittävä uhka estämään näitä lakkoja. Lisäksi työnantajat tarvitsevat nykyistä parempia mahdollisuuksia ennakoida työtaisteluita. Myös sovittelumekanismia on kehitettävä tilanteissa, joissa pienet avainryhmät toistuvasti aiheuttavat laittomilla lakoilla häiriöitä koko yhteiskunnalle.

Taxellin mukaan muutokset työnantajien linjauksissa johtuvat maailman muuttumisesta, eivät työnantajien asenteiden kovenemisesta.

- Globaalissa kilpailussa ja muuttuvassa maailmassa ei voi soveltaa samoja menetelmiä kuin 10-15 vuotta sitten. Se on ymmärrettävä kansallisessa ja työmarkkinoiden päätöksenteossa kuin yrityksissä ja työpaikoilla, hän opasti.

EK lähetti viimeksi marraskuussa valtioneuvostolle kirjelmän työrauhasäännöstön uudistustarpeista. Vastausta ei ole kuulunut. Työministeri Tarja Filatov totesi jo tuolloin ja uudestaan tänä keväänä, ettei hän näe tähän syytä. Myöskään työnantajien edellinen yritys keväällä 2000 ei johtanut jatkotoimiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.