EK hakee tuloneuvotteluissa lisää joustomahdollisuuksia

"Työehdoista tulisi sopia yrityksissä niiden kannattavuuden ja kilpailukyvyn perusteella", sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Leif Fagernäs.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK tavoittelee tuloneuvotteluissa palkka-alea ja pidempää työaikaa. EK:n pyrkimyksenä on sopimus, jonka mukaan yritystasolla voitaisiin neuvotella palkanalennuksista ja pidemmästä työajasta.

EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs on sitä mieltä, että työehdoista pitäisi voida osa sopia yrityksissä niiden kannattavuuden ja kilpailukyvyn perusteella. Keskitetyssä tuloratkaisussa sovittavaksi jäisi vain hyvin pieni kaikille aloille tuleva yleiskorotus.

Väli-Suomen sanomalehtien haastattelema Fagernäs ei torju palkansaajien vaatimaa irtisanomisrahaa, mutta mallista pitäisi hänen mielestään neuvotella.

Parjanne: Kannattavuus voidaan huomioida

Palkansaajajärjestöissä ihmetellään Elinkeinoelämän Fagernäsin vaatimuksia. SAK:n johtajan Pertti Parmanteen mukaan jää epäselväksi, mitä Fagernäs puheillaan tavoittelee etenkin jos kyseessä on EK:n into ottaa mallia Saksan työnantajilta.

Parmanne muistuttaa, että Suomessa asiat ovat toisin kuin Saksassa, sillä täällä voi jo nyt yritystasolla sopia huomattavasti joustavammin esimerkiksi työajoista kuin Keski-Euroopassa. Myös työaika itsessään on pidempi kuin Saksassa. Parmanteen mukaan yrityksen kannattavuus puolestaan voidaan meillä ottaa huomioon paikallisissa ratkaisuissa esimerkiksi tulospalkkauksen avulla.

Parmanne toteaa kannanotossaan, että "mahdottomat, työnantajien kesäistä pörhistelyä muistuttavat vaatimukset" palkkojen alentamisesta ja työaikojen pidentämisestä sopivat huonosti tupon valmisteluvaiheeseen.

Lyly: Palkankorotukset edellytys

Myös SAK:laisen Sähköliiton puheenjohtaja Lauri Lyly katsoo, että Fagernäsin esittämät vaatimukset vaikeuttavat keskitetyn tuloratkaisun syntymistä. Lylyn mukaan työnantajapuolen tavoitteet yrityskohtaisista työaikojen pidentämisistä ja palkkojen alentamisista vaikeuttavat tupon syntymahdollisuuksia.

Lyly arvioi, että työnantajan tavoitteilla halutaan laittaa palkansaajat heikosti menestyvien yritysten maksumieheksi. Lylyn mukaan myöskään Fagernäsin näkemykset irtisanomisturvasta eivät vastaa tarvetta, mitä todistavat viimeviikkoiset irtisanomiset.

Lyly korosti, että olipa työmarkkinakierroksen muoto tupo tai liittokierros, palkansaajapuoli edellyttää palkankorotuksia, joita työnantajapuoli ei pääse valtion antamilla veronalennuksilla karkuun.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat