Mainos

EK: Bussilakon jatkuminen keskeyttää tuponeuvottelut

Elinkeinoelämän keskusliitto uhkaa lopettaa meneillään olevat tupo-neuvottelut, jos lakko laajenee eikä työrauha palaudu bussiliikenteeseen huomisaamuun mennessä. Autoliikenteen työnantajaliiton mukaan lakon laajeneminen on todennäköistä.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK aikoo keskeyttää neuvottelut keskitystä tuloratkaisusta, jos SAK:laisen Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n bussilakko jatkuu ja laajenee. EK:n mukaan neuvottelut keskeytetään huomisaamuna, mikäli työrauha ei ole siihen mennessä palautunut.

Autoliikenteen työnantajaliiton mukaan lakon laajeneminen on todennäköistä. ALT:n toimitusjohtajan Hannu Parvelan mukaan liiton hallintoelimet käsittelivät asiaa illalla, eivätkä pitäneet neuvottelujen aloittamista mahdollisena.

Työnantajaliitto pitää yhä lakon lopettamista ehtona ennen kuin neuvottelupöytään voidaan tulla. EK:n mielestä on edesvastuutonta, että AKT jatkaa laittomia työtaistelutoimia työtuomioistuimen kahdesta tuomiosta välittämättä.

EK:n toimitusjohtajan Leif Fagernäsin mukaan lakon laittomuutta ja uhkaa sen leviämisestä on erityisen mahdotonta hyväksyä etenkin kun työrauhajärjestelmän uudistaminen on tuloneuvotteluissa EK:n keskeisenä tavoitteena.

- Tällaisessa tilanteessa meillä ei ole edellytyksiä tulopoliittisia neuvotteluja jatkaa, mikäli lakko tästä laajenee.

Fagernäs muistutti iltapäivän tiedotustilaisuudessa EK:n esittäneen hallitukselle viikko sitten kolmikantaista työryhmää, jonka tehtävänä olisi valmistella työrauhasäännöstön uudistamista. Hän korosti AKT:n, Paperiliiton ja monien muiden viimeaikaisten lakkojen osoittavan vaatimukset oikeutetuiksi, koska tukilakkojen aiheuttamat vahingot ovat aiempaa suurempia. Fagernäs kuitenkin korosti EK:n olevan valmis jatkamaan tuloneuvotteluja, jos lakko loppuu.

- Pyrimme sopimukseen emmekä tällä hetkellä näe itse neuvotteluissa siitä sisällöllisesti johtuvia ongelmia.

AKT on laajentanut pääkaupunkiseudun laittoman bussilakon viiteen muuhun kaupunkiin, ja eilen liitto ilmoitti pysäyttävänsä myös teollisuuden tavara- ja kemikaalikuljetuksia sekä vientiä. Myös muut SAK:laiset kuljetusalat ovat harkinneet tukilakkojen aloittamista.

Ihalainen: Yhteiseen pöytään päästävä nopeasti

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) vakuutti palkansaajapuolen olevan valmis neuvotteluihin bussilakon päättämiseksi vielä tänä iltana. SAK:ssa ja AKT:ssa odotettiin alkuillasta Autoliikenteen työnantajaliiton päätöksiä.

Ihalainen yritti viikonlopun aikana saada valtakunnansovittelija Juhani Saloniusta epäviralliseksi sovittelijaksi kiistaan. Fagernäskin toivoi Saloniuksen tarjoavan vielä palveluksiaan. Lakon loppuminen on kuitenkin yhä ehtona neuvottelujen jatkamiselle.

Ihalainen piti selvänä, että lakon loppuminen käsitellään yhtä aikaa kiistan ratkaisun yhteydessä ilman, että lakko olisi ensin peruttava. Ihalainen vetosi osapuoliin, että nöyryyttä löytyi nyt puolin ja toisin, jotta maan isot talous- ja työmarkkinaratkaisut eivät vaarantuisi.

Myös SAK:ssa katsotaan itse tuponeuvotteluiden sujuneen kohtuullisen hyvin.

Ongelmana kiistassa on tuponeuvotteluiden kireä aikataulu. Takarajaksi hallituksen veroratkaisuille on asetettu 7. joulukuuta.

AKT:n Räty: Neuvottelut tulisi aloittaa

AKT:n puheenjohtaja Timo Räty (sd.) sanoi iltapäivällä liittonsa olevan valmis neuvottelemaan kriisin ratkaisemisesta. Edellytyksistä saada sopu aikaan oli kuitenkin mahdoton sanoa mitään.

Räty sanoi iltapäivällä saaneensa tiedon EK:n uhkauksesta hetki sitten, eikä mitään yhteydenottoja ole ehditty tehdä.

- Tarkoitus on nyt selvittää mahdollisuuksia saada neuvottelut käyntiin. Kun takaraja on annettu, sitä olisi syytä hyödyntää. Kyllä me nyt kaikkemme tehdään, jotta ratkaisu saadaan aikaiseksi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.11.2004)

(Huomenta Suomen uutiset 16.11.2004)

(Huomenta Suomi 16.11.2004)

(Huomenta Suomi 16.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.