Mainos

EK: Ammattikorkeakoulujen opiskelupaikoista liikatarjontaa

Elinkeinoelämän keskusliitosta arvioidaan, että yritykset voivat työllistää nykyisin vain kolmanneksen ammattikorkeakouluista vuosittain valmistuneista. Vaikein työllisyystilanne on kulttuurin ja tekniikan aloilla.

Elinkeinoelämä on huolissaan ammattikorkeakoulujen opiskelupaikkojen liikatarjonnasta.

Ammattikorkeakouluista valmistuu vuosittain noin 20 000 opiskelijaa. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n arvion mukaan yritykset voivat työllistää vastavalmistuneista vain vajaan kolmanneksen.

- Ammattikorkeakouluista valmistuvia on ollut selvästi yli tarpeen viime vuosina, toteaa johtaja Pekka Pokela Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Ylitarjontaa koulutuspaikoista on EK:n mukaan etenkin kulttuurin ja tekniikan aloilla. Esimerkiksi kulttuurialoilta valmistuvien ammattikorkeakouluopiskelijoiden työttömyysaste on kasvanut jo yli 15 prosenttiin. Lisäksi moni tyytyy paremman puutteessa töihin, jotka eivät vastaa koulutusta.

Vaikka opetusministeriössä ongelma myönnetään, ammattikorkeakoulujen koulutuspaikkojen määrää ei ole laskettu vuosiin. Tänä syksynä hallituksen on vihdoin määrä tarkistaa koulutuksen tarvetta.

- Kulttuurialan lisäksi toinen ala, joka on ollut tähänastisissa arvioissa vähennyksen kohteena, on majoitus- ja ravitsemisala. Mutta tämän syksyn aikana hallitus tulee ennakkotietoon perustuen tekemään uudet linjaukset, kertoo ammattikorkeakouluyksikön johtaja Juha Arhinmäki opetusministeriöstä.

Ammattikorkeakouluihin tuli hakemuksia tämän kevään yhteishaussa sekä loppukesän lisähaussa yhteensä noin 70 000 kappaletta. Eniten koulutuspaikkoja, yli 8000 kappaletta, oli tarjolla tekniikan ja liikenteen alalla.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 14.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.