Mainos

Eivätkö sankarikoirat olekaan sankarikoiria? Kennelliitto käsittelee arvonimet uudelleen

Suomen Kennelliitto käsittelee uudelleen, kuuluuko eilen julkistetuille Sankarikoirille arvonimi vai ei. Taustalla on Suomen Kuvalehden paljastus, jonka mukaan kahta koiraa onkin käytetty metsästysrikoksessa.

NÄIN SANKARIKOIRAN PERUSTELUISSA 6.11.2014

Venäjänajokoira Vinski ja jämtlanninpystykorva Raipe pelastivat isäntänsä karhun kynsistä.

Koirat isäntineen olivat talvella metsälenkillä, kun Raipe aloitti kiivaan haukunnan muutaman sadan metrin päässä tiestä. Miehet menivät Vinskin kanssa katsomaan, mitä Raipe haukkui. Samassa ojan pientareelta syöksyi aikuinen karhu miehiä kohden.

Raipen isäntä ampui vaistomaisesti karhua. Karhu hyökkäsi Vinskin isännän kimppuun kaataen tämän maahan ja purren häntä päästä ja raajoista. Vinski puolusti isäntäänsä puremalla karhua. Karhu irrotti otteensa miehestä ja suuntasi hyökkäyksen Vinskiin.

Samalla karhu kääntyi kohti Raipen isäntää. Tällöin Raipe hyökkäsi karhun suuntaan haukkuen tätä kiivaasti. Tässä yhteydessä Raipen isäntä onnistui lopettamaan karhun. Lähde: Kennelliiton tiedote 6.11.2014

NÄIN MTV:N OIKEUSUUTINEN 30.10.2013

Orivedellä Pirkanmaalla karhun tammikuussa ampunut kaksikko vastaa oikeudessa syytteeseen törkeästä metsästysrikoksesta. Syyttäjä vaatii kaksikolle puolen vuoden vankeutta, joka voidaan määrätä ehdollisena.

Syytteen mukaan kaksikko ajoi koiransa tahallaan haukkumaan karhun pesää. Tarkoituksena oli syyttäjän mukaan ampua karhu niin, että se näyttäisi pakkotilanteelta.

Karhu ehti purra toista miestä päähän ja jalkaan rynnätessään ulos ojanpenkalla sijainneesta talvipesästään. Karhu ammuttiin kuoliaaksi haulikolla.

Syyttäjän mukaan oriveteläiset vuonna 1986 ja 1990 syntyneet metsästäjät tiesivät tai pitivät todennäköisenä, että paikalla sijaitsee karhun pesä. Ainakin he ottivat syytteen mukaan tietoisen kielletyn riskin siitä, että kyseessä on karhun talvipesä ja että eläin hyökkää häirittynä.

Parivuotias naaraskarhu oli saanut vähän aiemmin pentuja, ja ainakin yksi oli elossa.

Pirkanmaan käräjäoikeuden istunnossa tänään käytetään todisteina muun muassa koiran kaulapantakameralla kuvattuja videoita ja gps-paikantimen jälkiä karttapohjalla.

Kennelliitto ja LähiTapiola uutisoivat eilen palkitsevansa 20 koiraa Sankarikoiran arvolla. Palkittujen joukossa olivat myös venäjänajokoira Vinski ja jämtlanninpystykorva Raipe, joiden kehutaan pelastaneen isäntänsä karhun kynsistä.

Suomen Kuvalehden kolumnisti, filosofian tohtori ja kirjailija Tiina Raevaara paljastaa koirien liittyvän metsästysrikokseen, jossa karhu hätistettiin pesästään tammikuussa 2013. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi kaksi miestä sakkorangaistukseen ja vuoden metsästyskieltoon.

Raevaara muistuttaa, että isäntien rikos ei tietenkään ole koirien vika, ja koirien käytös on sinänsä yhtä rohkeaa, oli tilanteeseen jouduttu tavalla tai toisella. Mutta hän pitää Sankarikoira-arvon myöntämistä metsästysrikoksesta täysin mauttomana.

Raevaaran kirjoitus ennätti jo synnyttää valtavan pöhinän sosiaalisessa mediassa.

Nyt Kennelliitto ilmoittaa Facebook-sivullaan, että uuden tiedon valossa Kennelliiton hallitus käsittelee uudelleen Sankarikoiriksi nimettyjen Vinskin ja Raipen anomuksen.

Kennelliiton mukaan Sankarikoira on toiminnallaan pelastanut ihmishengen tai ihmishenkiä, mutta arvoa anottaessa luotetaan siihen, että arvoa on haettu vilpittömässä tarkoituksessa. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.