Mainos

EIT tuomitsi Suomen taas korvauksiin

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan Helsingin hovioikeuden olisi pitänyt järjestää valittajan vaatima suullinen käsittely. Suomi sai myös toisen tuomion liian pitkiksi venyneistä oikeusprosesseista.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) tuomitsi jälleen Suomen valtion maksamaan korvauksia puutteellisen oikeudenkäynnin vuoksi.

Valittaja tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa puoleksi vuodeksi vankeuteen varkaudesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Todistajana jutussa oli toinen miehen kiinniottaneista poliiseista. Häntä kuultiin ainoana todistajana käräjäoikeudessa.

Jutun käsittely jatkui Helsingin hovioikeudessa. Mies vaati, että myös hovioikeudessa järjestettäisiin suullinen käsittely. Samalla hän vaati, että suullisessa käsittelyssä kuultaisiin eri poliisimiestä kuin käräjäoikeudessa.

Hovioikeus kuitenkin katsoi, ettei suullinen käsittely ollut enää tarpeen. Hovioikeudessa miehen tuomio puolittui.

EIT on toista mieltä suullisesta käsittelystä. Tuomittu oli valittanut käräjäoikeuden tuomiosta poliisin todistuksen vuoksi. Tästä syystä hovioikeuden olisi pitänyt järjestää valittajan vaatima suullinen käsittely ja kuulla sen aikana myös toista miehen kiinniottaneista poliiseista.

EIT tuomitsi tästä syystä Suomen valtion maksamaan valittajalle 3000 euron korvaukset.

EIT antoi myös toisen Suomea koskevan tuomion. EIT tuomitsi Suomen valtion korvauksiin liian pitkiksi venyneistä oikeusprosesseista.

Tuomio liittyy Tampereen käräjäoikeudessa alkaneeseen siviiliprosessiin, joka koski konkurssiselvittelyjä. Konkurssiin liittyvä ensimmäinen oikeudenkäynti oli kestänyt reilut kuusi ja puoli vuotta. Saman jutun vastakanteesta alkanut uusi käsittely venyi puolestaan 11 vuodeksi. Ensimmäistä prosessia venytti muun muassa esteellisyyssyyt ja vastakannetta tuomariin liittyvät jääviysepäilyt.

EIT tuomitsi Suomen valtion maksamaan valittajalle yhteensä 8500 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.