EIT: Puhelinkuuntelutallenteita ei olisi saanut tuhota

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on antanut Suomelle langettavan päätöksen. EIT mukaan oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaate ei toteutunut, kun puhelinkuuntelutallenteita oli tuhottu ennen oikeudenkäynnin alkua.

Päätös liittyi huumejuttuun, jossa Virosta yritettiin salakuljettaa Suomeen amfetamiinia. 46-vuotias suomalaismies tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta vuonna 2002.

Jutussa oli 46-vuotiaan osalta näyttönä 21 puhelinkuuntelutallennetta ja seitsemän tekstiviestiä.

46-vuotiaan mukaan kyse ei ollut huumesalakuljetuksesta, vaan Virosta oli tarkoitus ostaa aseita. Tämä olisi selvinnyt muista puhelinkuuntelutallenteista. Nämä oli kuitenkin tuhottu poliisin toimesta ennen oikeudenkäyntiä.

EIT:n mukaan 46-vuotiaan tai tämän asianajajan olisi pitänyt saada tutustua tallenteisiin, joilla olisi voinut olla merkitystä huumesyytteiltä puolustautumisessa.

EIT määräsi Suomen maksamaan 46-vuotiaalle 2500 euron korvaukset. Vankeustuomioon päätös ei vaikuttanut, eikä siitä määrätty korvauksia.

Menettelyssä ei rikottu lakia, mutta vuoden 2004 alusta laki muuttui. Nykyisen lain mukaan teletallenteita ei saa tuhota ennen oikeudenkäyntiä.

Korkein hallinto-oikeus on kuitenkin suhtautunut torjuvasti epäillyn oikeuteen saada teletietoja. Vuonna 2007 antamassaan ennakkopäätöksessä KHO katsoi, ettei epäillyllä ollut oikeutta saada televalvontatietoja keskusrikospoliisilta. Krp:n haltuun oli kertynyt kaksi vuotta kestäneessä televalvonnassa ja puhelinkuuntelussa huomattava määrä käsittelemätöntä konekielistä tietoaineistoa. Aineistoa ei ollut käytetty hyväksi esitutkinnassa eikä sitä ollut liitetty esitutkintapöytäkirjaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat