Mainos

EIT: Poliisi käytti voimaa oikein Hirsalan piirityksessä

Poliisi ampui taksikuskia uhkailleen miehen tämän tultua ulos rakennuksesta kaksi vuorokautta kestäneen piirityksen jälkeen. Mies oli ampunut tilanteen aikana yli sata laukausta.

Poliisin voimankäyttö yli kymmenen vuoden takaisessa Hirsalan piirityksessä ei ollut ylimitoitettua. Näin linjaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tänään antamassaan ratkaisussa.

EIT:n mukaan Suomi ei rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen artiklaa, jossa turvataan oikeus elämään. EIT otti jutun tutkittavakseen piirityksessä kuolleen uhrin veljen hakemuksesta.

27-vuotiaan miehen kuolemaan johtanut tapaus sattui marraskuussa 1994 Kirkkonummen Hirsalassa, jossa taksikuskia uhkaillut mies linnoittautui vuokraamaansa huvilaan. Pari vuorokautta kestäneen tilanteen aikana mies ampui yli sata laukausta.

Tilanne päättyi, kun huvilassa sytytettiin tulipalo ja poliisit ampuivat piiritetyn tämän tultua ulos rakennuksesta. Jo haavoittuneella miehellä oli kädessään pienoiskivääri ja kivääri, kun hän ryömi oviaukosta.

KRP tutki perusteellisesti

EIT:n mukaan poliisin toimet olivat koko operaation ajan kokeneiden vanhempien poliisivirkamiesten valvonnassa ja ensisijaisena tavoitteena oli saada tilanne raukeamaan neuvotteluteitse. EIT ei yhtynyt väitteeseen siitä, että tapa, jolla operaatio suunniteltiin ja toteutettiin, olisi johtanut kuolettaviin luoteihin.

Ihmisoikeustuomioistuin katsoi, että kuolemaan johtanut ampuminen oli välttämätöntä alueella olevien poliisien suojaksi ja sellaisena ihmisoikeussopimuksen mukaan sallittua voimankäyttöä.

EIT totesi, että tapahtuman jälkeen keskusrikospoliisi tutki asian perusteellisesti. Se ei löytänyt viitteitä siitä, että tutkimus olisi ollut puolueellinen.

Hirsalan piiritykseen osallistui poliiseja ja partioita Espoon lisäksi Helsingistä, Kirkkonummelta ja liikkuvasta poliisista. Poliisi käytti piiritystilanteessa puolustusvoimilta lainattua kahta panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa. Surmalaukaukset ammuttiin toisen ajoneuvon ampuma-aukosta. Merialueelle oli hälytetty merivartiosto.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.