EIP:n varapääjohtaja Suomessa: Investointipotin paisutus onnistunut ennenkin

"Yksityistä rahaa investointiohjelmaan" 1:58

Euroopan investointipankin varapääjohtaja puolustaa komission investointiohjelmaa, jota se on toteuttamassa. Ohjelmassa 21 miljardin euron julkisella alkupääomalla on tarkoitus houkutella yksityistä rahaa niin, että potti kasvaisi 15-kertaiseksi 315 miljardiin kolmessa vuodessa.

Suomessa vieraileva varapääjohtaja Jonathan Taylor vastaa epäilyihin paisutuksen onnistumisesta sillä, että vastaava on onnistunut ennenkin.

– Omaa pääomaamme kasvatettiin 10 miljardilla kaksi ja puoli vuotta sitten. Tämän tarkoituksena oli muun muassa toimia alustana suuremmalle investointipotille. Se toimi juuri niin kuin pitikin ja keräsi 180 miljardia eli 18-kertaisesti vastaavalla tavalla. Tavoite on haastava, mutta ei epärealistinen, sanoo Taylor MTV Uutisten haastattelussa.

Suomi on ehdottanut investointiohjelmaan muun muassa LNG:n eli nesteytetyn maakaasun terminaalihanketta Suomenlahdella. Päätöksiä asiasta ei vielä ole, mutta Taylorin mukaan hanke sopisi pankin linjaan.

Euroopan investointipankilla on useita varapääjohtajia. Yhdelle paikoista istutetaan elinkeinoministeri Jan Vapaavuorta (kok.). 

Euroopan investointipankki antanut viime vuosina Suomeen lainarahaa noin miljardin euron edestä vuosittain. Lainarahaa on tullut muun muassa metroa varten, Lahden ja Oulun kaupungeille sekä teknologiayritys Roviolle.

Lue myös:

    Uusimmat