Mainos

Eino on yksi 2000-luvun voimakkaimmista syysmyrskyistä

Viikonlopun Eino-myrsky yltää yhdeksi 2000-luvun voimakkaimmista syysmyrskyistä. Voimakkaampia ovat olleet esimerkiksi Janika vuoden 2001 marraskuussa ja Tapani vuoden 2011 joulunaikaan.

Sunnuntaina Suomeen iskenyt Eino-myrsky liikkui päivän aikana Suomen yli itään. Voimakkaimmat tuulet osuivat maan keskiosiin. Ainoastaan Lappi säästyi tuulen aiheuttamilta vahingoilta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan suurin keskituulen nopeus oli 27 m/s ja se mitattiin Raahen Nahkiaisessa.

Maa-alueilla tuulivahingot syntyivät hetkittäisistä puuskista. Kovin puuska maa-alueilla oli Savonlinnan lentoasemalla mitattu 27,3 m/s. Useilla havaintoasemilla maan etelä- ja keskiosassa mitattiin yli 20 m/s puuskia.

Merellä kovin puuska, 32,9 m/s, mitattiin Kaskisten Sälgrundissa. Esimerkiksi Tapani-myrskyssä vuonna 2011 kovin merellä mitattu puuska oli 36,4 m/s ja maa-alueilla 31,5 m/s.

Eino aiheutti paljon sähkökatkoja, koska voimakkaat tuulet kattoivat lähes koko maan etelä- ja keskiosan eli alueet, joissa on paljon metsää ja kotitalouksia. Tuuli aiheutti helposti vahinkoja metsissä, koska maa on roudaton ja kostea alkukuun tavanomaista suurempien sademäärien takia.

Muita voimakkaita myrskyjä 2000-luvulla ovat olleet muun muassa Pyry 2001, Rafael 2004 ja Hannu 2011.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.