Mainos

Eilen mokannut perussuomalaisedustaja nostatti kieliriitaa vanhentuneilla tiedoilla

Perussuomalaiset ryhtyivät tänään nostattamaan kieliriitaa eduskunnan budjettiäänestyksessä. Yritys päättyi nolosti, kun paljastui, että liikkeellä oltiin osin vanhentuneilla tiedoilla.

Puoluetukirahat edellisenä päivänä rauhaan jättänyt kansanedustaja Pentti Oinonen ehdotti, että suomenruotsalaisten etujärjestön Folkitingetin valtionapua leikattaisiin lähes kolmanneksella.

Leikkausta tukivat äänestyksessä vain perussuomalaisten edustajat.

Oinonen on perustellut tuen leikkaamista sillä, että Folktingetille on varattu ensi vuoden budjetissa 100 000 euroa enemmän kuin viime vuosina.

Oinosella oli hieman vanhentuneet tiedot. Tosiasiassa tuen määrä on jo pari vuotta ollut samat 575 000 euroa, minkä eduskunta myönsi nyt myös ensi vuodelle.

- Vähempikin riittäisi. Valtion tuottavuusohjelman henki ja yleinen taloustilanne vaativat vähennyksiä, Oinonen perusteli jo syksyllä tekemässään leikkausehdotuksessa.

Folktinget on suomenruotsalaisten yhteistyöelin yli poliittisten rajojen. Se valvoo kielivähemmistön oikeuksia ja pyrkii vahvistamaan ruotsin kielen asemaa ja ruotsinkielistä kulttuuria Suomessa.

Eduskunta äänesti kertaalleen vielä myös opintorahan tason sitomisesta elinkustannusten nousuun. Opposition esitykset kaatuivat lopulta luvuin 113-71.

Arvostelua on herättänyt se, että hallitus jätti sitomatta opintorahat indeksiin, kun useita muita etuuksia parannettiin tällä tavalla.

Oppositio riitautti vielä myös kiistoja herättäneen hätäkeskusremontin. Budjettiin ehdotettiin miljoonan euron lisärahaa, jolla olisi turvattu nykyisten hätäkeskusten jatkaminen. Ehdotus kaatui luvuin 118-71.

Pitääkö tukea Britanniaa?

Perussuomalaiset halusivat tehdä lopun siitä, että Suomi EU:n jäsenenä joutuu maksamaan osansa Britannialle aikanaan luvatusta helpotuksesta EU-jäsenmaksuun. Raimo Vistbacka ehdotti, että ensi vuonna maksettavaksi tuleva 74 miljoonaa poistetaan budjetista.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Hannes Manninen (kesk.) vastasi, ettei maksua voi väistää. Vistbacka ei antanut periksi ja vaati asian viemistä perustuslakivaliokunnan tutkittavaksi. Kiistan vuoksi äänestys lykkääntyi myöhemmäksi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.