Mainos

Ei yksimielisyyttä komissaariehdokkaasta

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä on ryhtynyt voimakkaasti nostamaan esiin Euroopan investointipankin varapääjohtajan Sauli Niinistön nimeä.

Suomen EU-komissaariehdokkaasta ei ole puolueiden välillä kansallista yksimielisyyttä. Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä uskoo, että europarlamentin suurinta puoluetta EPP:tä edustavalla Sauli Niinistöllä olisi parhaat mahdollisuudet komission merkittävimmille paikoille.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja taas katsoo, että mahdollinen rivikomissaarin paikka ei kuulu automaattisesti SDP:lle. Pääministeri Matti Vanhanen vakuuttaa, että hallitus ajaa Paavo Lipposta komission puheenjohtajaksi.

Itälä uskoo, että Niinistö voisi yltää jopa komission puheenjohtajaksi. "Jos puheenjohtajuus ei tule EPP:lle, niin talouden superkomissaariksi hänellä on kaikkein kovin kokemus valtiovarainministerinä niistä nimistä, jotka ovat tuleet esille", Itälä sanoo.

Rivikomissaarinkin paikalle tunkua

Jos Suomea ei onnista komission puheenjohtajuusasiassa, niin sitten pakka onkin sekaisin. Keskusta haluaisi itselleen mahdollisen rivikomissaarin paikan. Myöskään Tuomioja ei katso, että rivikomissaarin paikka kuuluu itsestään selvästi SDP:lle, jos Lipponen ei pääse komission johtoon.

"Voi ainakin kuvitella, että kaikki eivät allekirjoita tällaista itsestäänselvyyttä, joka varmaan määritelmän mukaan tarkoitaa sitä, että se ei ole itsestäänselvyys", Tuomioja sanaili tänään poliittisten toimittajien lounaalla.

Joka tapauksessa on selvää, että komissaariasiassa ei tapahdu mitään ennen europarlamenttivaalien jälkeistä viikkoa, jolloin unionin puheenjohtajamaa Irlanti laatii ehdotuksensa komission puheenjohtajaksi.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 01.06.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.