Mainos

Ei syytteitä Kemijoki Oy:n kestitysjupakassa

Kemijoki Oy:n kestitysjupakassa ei nosteta syytteitä lahjoman antamisesta, vastaanottamisesta tai virkavelvollisuuden rikkomisesta. Valtakunnansyyttäjänvirastossa tehty syyttämättäjättämispäätös koskee yhteensä 43:a henkilöä, jotka ovat virkamiehiä, katselmusmiehiä, julkisyhteisön työntekijöitä sekä Kemijoki Oy:n entisiä ja nykyisiä edustajia.

Valtionsyyttäjä Ritva Sahavirran mukaan kestitystä vastaanottaneita koskevassa päätöksessä otettiin huomioon kunkin henkilön virka-asema, kestityksen määrä ja tahallisuus tai tuottamuksellisuus sekä se, millainen vaikutusmahdollisuus heillä on ollut Kemijoki Oy:tä koskeviin asioihin.

Kestityksen vastanottaminen katsottiin muun muassa sellaiseksi, ettei se täyttänyt rikoslaissa määriteltyä lahjuksen vastaanottamisen tai virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistöä.

Kemijoki Oy:n edustajat jätettiin syyttämättä lahjuksen antamisesta, koska ei muun muassa saatu näyttöä siitä, että he olisivat toimineet tahallaan tai että etu olisi ollut oikeudeton. Myös Rovaniemen kihlakunnansyyttäjä Arto Mäkinen oli aiemmin tehnyt asiassa syyttämättäjättämispäätöksen.

Kemijoki Oy toivoo Vuotos-käsittelyyn vauhtia

Kemijoki Oy:n toimitusjohtaja Markku Autti luonnehtii odotetuksi valtakunnansyyttäjän ratkaisua, jonka mukaan eräät yhtiön edustajat ja Lapin ympäristökeskuksen virkamiehet eivät joudu syytteeseen Kelukosken voimalan kestitysjupakasta. Autti odottaa, että Kelukosken voimalahanke ja myös Vuotoksen tekoaltaan vesioikeuskäsittely lähtevät nyt vauhdilla liikkeelle. Autin mukaan Vuotoksen altaan hakemuskäsittely on odottanut kestitykseen liittyviä päätöksiä. Hän toivoo, että Pohjois-Suomen vesioikeus antaa ratkaisunsa jo ensi vuoden aikana, kun kestitysjupakan tuomat esteet on nyt poistettu.

Mikäli päätös on myönteinen ja se tulee riittävän nopeasti, saadaan Vuotoksen rakentaminen alkuun vuoden 2000 kesällä. Vuotoksen osalta hakijan oikeusturva on ollut koetuksella, sillä hakemus jätettiin jo vuonna 1992, huomauttaa Autti. Sodankylän Kelukosken voimalan rakentaminen on puolestaan määrä aloittaa ensi keväänä. Hankkeen kustannukset ovat miltei 200 miljoonaa markkaa. Hän korostaa myös, että "eräiden instanssien" olisi syytä ymmärtää, että Kelukoski ja Vuotos ovat tältä osin vihdoin käsitelty loppuun. Odotettuna pitää valtakunnansyyttäjän ratkaisua myös Lapin ympäristökeskus. Ympäristökeskuksen mukaan epäilyt ja julkinen leimaaminen ovat aiheuttaneet paljon haittaa asialliselle työnteolle ja tuoneet henkistä kärsimystä virkamiehille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.