Ei sopua Naton Turkki-kiistassa

Nato-maat eivät ole päässeet sopuun Turkkia koskevassa kiistassaan.

Nato-maat eivät ole vieläkään saavuttaneet yhteisymmärrystä Turkin sotilaallisesta tukemisesta mahdollisen Irakin-sodan syttyessä. Pääsihteeri George Robertsonin johdolla alkaneet neuvottelut keskeytyivät vain 15 minuutin jälkeen. Diplomaattilähteiden mukaan neuvotteluja jatketaan aamulla.

Naton korkein päättävä elin, neuvosto lykkäsi jo kahteen kertaan tälle päivälle suunniteltua kokoustaan.

Diplomaattilähteiden mukaan kiistaa on yritetty ratkaista tiiviissä epävirallisissa neuvotteluissa19 jäsenmaan välillä.

Turkki pyysi jäsenmaiden neuvotteluja sen jälkeen kun Belgia, Ranska ja Saksa olivat torjuneet Yhdysvaltain aloitteen ennakkosuunnitelmien teosta Turkin puolustuksen vahvistamiseksi. Belgian, Ranskan ja Saksan mukaan Irak-kiistassa on mahdollista saada vielä rauhanomainen ratkaisu.

Turkki: Natolla historiallinen velvollisuus auttaa

Turkin pääministeri Abdullah Gül on toistanut maansa tarvitsevan sotilasliitto Naton tukea ja suojelua. Gül muistutti Turkin suojelleen osaltaan Eurooppaa kylmän sodan aikana.

-Sen takia Naton täytyy nyt tehdä oma osansa, Gül sanoi.

Gül kuitenkin huomautti, ettei Belgian, Ranskan ja Saksan vastustus suuntaudu suoranaisesti Turkkia vastaan, vaan kyse on erimielisyyksistä Irakin kriisin suhteen.

Yhdysvaltain presidentti George Bush sanoi eilen olevansa pettynyt Ranskaan, koska se esti sotilasliitto Naton suunnitelmat Turkin suojelusta mahdollisen Irakin sodan aikana. Hän kertoi olevansa pettynyt Ranskan lyhytnäköisyyteen.

-Sillä on negatiivinen vaikutus liittoumaan, Bush sanoi tavattuaan Australian pääministerin John Howardin.

Naton kriisistä huolimatta Yhdysvallat jatkaa valmistautumista sotaan. Sillä oli yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan Lähi-Idässä viime viikonloppuna jo 133 000 sotilasta.

Irakilta kehuja vastarannankiiskille

Irakista kantautui tänään kiitosta Yhdysvaltain linjaa sotilasliitto Natossa avustaneille kolmelle Euroopan maalle. Presidentti Saddam Husseinin pojan Udayn omistaman Babel-sanomalehden mukaan Belgia, Saksa ja Ranska olivat antaneet Yhdysvalloille "iskun vasten kasvoja".

Lehden mukaan kolmikon teko korosti Euroopan vastustavan sotaa. Jos Yhdysvallat ei jatkossakaan ota kansainvälisen yhteisön toiveita huomioon, tapahtumat Natossa voivat ennakoida veto-oikeudenkäyttöä myös YK:n turvallisuusneuvostossa, Babel kirjoitti.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

(Seitsemän uutiset 11.02.2003)

(Seitsemän uutiset 11.02.2003)

(Kymmenen uutiset11.02.2003)

Lue myös:

    Uusimmat