Mainos

Ei sopinut sosialistiseen ihanteeseen – rikkaat kiinalaiset löysivät uuden huvin

Kiinan uusrikkaille eivät enää mitkä tahansa kotiapulaiset riitä, vaan nyt palvelukseen halutaan eurooppalaisen koulutuksen saaneita hovimestareita ja sisäkköjä.

Tähän tarpeeseen on vastannut Hollannissa toimiva kansainvälinen hovimestariakatemia, joka on avannut ensimmäisen toimipisteensä Kiinassa. 

Into eurooppalaiseen hovimestarikoulutukseen kumpuaa nimenomaan kiinalaisten rikastumisesta.

Varsinkin Iso-Britanniassa ja Keski-Euroopassa on pitkät perinteet hovimestarien ja muun palveluhenkilöstön koulutuksen suhteen. Sitä mukaa kun tällaisen erityistaitoja osaavan henkilökunnan tarve eurooppalaisissa yksityiskodeissa vähenee, niin Kiinassa se kasvaa.

Kiinassa on nykyään - Yhdysvaltain dollareissa mitattuna - lähes 2,5 miljoonaa miljonääriä ja satoja miljardöörejä. Heidän hulppeita lukaalejaan hoitamaan tarvitaan nyt siis ammattitaitoista henkilökuntaa.

Kiinassa vallankumouksen jälkeisinä vuosikymmeninä palvelukulttuuri oli käytännössä katkolla, koska sosialistiseen ihanteeseen eivät hienostokodit hovimestareineen sopineet.

Viimeisten kahden vuosikymmenen aikana palvelukulttuuria on kuitenkin lähdetty rakentamaan uudelleen. Se, miksi nyt halutaan eurooppalaisia tapoja tuntevaa palvelusväkeä, johtuu siitä, että varakkaat kiinalaiset matkustelevat paljon, ja mahdollisesti asuvatkin pitkiäkin aikoja ulkomailla. Heille länsimainenkin kulttuuri on siis tuttua. Näin ollen kotitaloutta hoitamaan palkataan mieluiten ihmisiä, jotka tuntevat eurooppalaisiakin tapoja.

He osaavat hoitaa työantajansa viinikellaria ja taidekokoelmaa, ja tuntevat myös eurooppalaisen keittiön.

Kielimuuri estää ulkomaisten palkkauksen

Euroopastakin Kiinaan on lähtenyt viime vuosina jonkin verran hovimestareita töihin. Yhdessä vaiheessa tämä rikkaille kiinalaisille oli eräänlainen statussymboli palkata kotiinsa eurooppalainen hovimestari, ja heitä myöskin työskentelee Kiinan hotelleissa ja ravintoloissa.

Ongelmana on usein kuitenkin kielimuuri. Ulkomaalaiset eivät yleensä puhu riittävän hyvin kiinaa pärjätäkseen työssään, varsinkaan yksityiskodeissa. Työnantajan kanssa kommunikaatio yleensä pelaa englanniksikin, mutta muu henkilökunta harvoin puhuu englantia.

Hovimestarin tehtäviin kuuluu organisoida taloudenpito ja jakaa tehtävät muun palvelusväen kesken. On pystyttävä keskustelemaan kokin, puutarhurin ja autonkuljettajan kanssa, ja he eivät välttämättä puhu edes yleiskiinaa: monet eivät ole käyneet kouluja ja osaavat vain oman alueensa murretta - tässä kohtaa kommunikaatio voi olla hankalaa.

Eurooppalaisten voi olla hankalaa myös sulattaa kulttuurieroja ja kiinalaisia työaikoja. Kiinassa työpäivät ovat pitkiä, jopa yli 12-tuntisia, ja vapaapäivät saatetaan perua ilman ennakkovaroitusta.

Näin ollen onkin helpompaa kouluttaa hovimestarin tehtäviin paikallisia ihmisiä kuin sopeuttaa ulkomaalaisia.

Hovimestariakatemian kurssit kestävät kahdeksan viikkoa, ja siinä ajassa voi kyllä oppia hovimestarintaitoja, mutta kiinankielen oppiminen vie yleensä vuosia.

Kiinalaiset syrjäyttivät ulkomaalaiset huippuhotellien johdosta

Hovimestariakatemian kurssit maksavat noin 40 000 yuania, eli noin 5000 euroa, joka on Kinassa valtava summa.

Satsaus kuitenkin kannattaa, koska akatemiasta valmistuneet työllistyvät erinomaisesti sekä yksityiskoteihin että viiden tähden hotelleihin.

Koulu tekee myös yhteistyötä vastikään valmistuneen asunto-osakeyhtiön kanssa. Taloyhtiö koostuu täyden palvelun luksusvilloista, joissa hintaan kuuluu 24 tuntia vuorokaudessa toimiva hovimestaripalvelu.

Hovimestareille ja muille kotityön ammattilaisille on Kiinassa kova kysyntä, varsinkin hotelleissa. Vielä viisi vuotta sitten monissa Kiinan luksushotelleissa johtoporras ja suurin osa esimiehistä oli ulkomaalaisia, mutta nykyään viiden tähden hotelleja pyöritetään pääosin kiinalaisen osaamisen voimin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.