"Ei pitäisi mitenkään olla mahdollista" – Tämä vertailu haastajiin osoittaa Kalle Rovanperän poskettoman ylivoiman

Kalle Rovanperä puhuu elämästään maailmanmestarina: "Mun työ on yrittää olla paras" 3:59
Kalle Rovanperä puhuu elämästään maailmanmestarina: "Mun työ on yrittää olla paras"

Kalle Rovanperän toinen peräkkäinen maailmanmestaruus tuli murskaavaan, joskaan ei voittojen puolesta aivan niin säkenöivän kauden päätteeksi kuin vuosi sitten. Kauden 2023 pohja-aikatilasto on suomalaisittain komeaa katsottava.

Rovanperä keräsi kauden 13 osakilpailusta yhteensä 250 pistettä. Saldo on viiden pisteen verran pienempi kuin vuosi sitten. Kun voittoja kertyi vain puolet (3) siitä mitä viime kaudella (6), selvää on, että Rovanperä jyräsi tällä kaudella tasaisuudellaan.

Elokuussa Jyväskylässä tuli keskeytys ulosajon vuoksi, mutta kauden kaikissa muissa MM-ralleissa Rovanperä ylsi yleiskilipailussa neljän parhaan joukkoon.

Pohja-ajoissa hän pani kolmella paremmaksi (72) kuin viime kaudella (69). Vertailu lähimpiin uhkaajiin MM-sarjassa – tallikaveri Elfyn Evansiin, Hyundain Thierry Neuvilleen ja M-Sportin Ott Tänakiin – osoittaa, miten posketon tällainen saldo on. MM-sarjassa sijoille 2–4 yltänyt kuskikolmikko keräsi koko kauden aikana yhteensä 94 pohja-aikaa, siis vain 22 enemmän kuin Rovanperä yksinään – ja vieläpä suomalaista paremmilta lähtöpaikoilta.

– Se on ihan käsittämätön suoritus. Suomalaisina voidaan olla ylpeitä siitä, että se ei ole jatkuvaa valitusta siitä, että aurataan tietä. Ranskalaismestarit jaksoivat siitä koko ajan valittaa. Kalle menee ja sanoo, että onhan tämä liukasta, mutta ajetaan niin kovaa kuin pystytään. Ei keskitytä siihen, mikä on huonosti, vaan siihen, mitä voitaisiin tehdä, että se ei olisi huonosti. Lopputulos on aivan poskettoman hyvä, MTV Urheilun asiantuntija Jari Ketomaa sanoo.

– Kyllä tuo pikkuisen huonolta näyttää kilpailijoiden kannalta tuo tilasto. Siinä saa tosissaan miettiä, miten nuo lukemat pystyy kääntämään toisin päin. Ei pitäisi mitenkään olla mahdollista, että ne ovat noin.

Pohja-ajat 2023:

kuljettaja:talli:yhteensä:torstaina:perjantaina:lauantaina:sunnuntaina:
Kalle RovanperäToyota722203416
Thierry NeuvilleHyundai40271813
Sébastien OgierToyota37217126
Ott TänakM-Sport3061374
Elfyn EvansToyota2407107
Esapekka LappiHyundai1511121

Ero pohja-aikaan 2023 keskimäärin:

kuljettaja:talli:ero s/km:
Kalle RovanperäToyota0.23
Sébastien OgierToyota0.24
Thierry NeuvilleHyundai0.26
Elfyn EvansToyota0.34
Ott TänakM-Sport0.42
Esapekka LappiHyundai0.45
Takamoto KatsutaToyota0.67
Pierre-Louis LoubetM-Sport0.93

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat