Mainos

Ei nimeä, numeroa, tai ilmettä – Arhinmäen vaihtoehtojulisteet kauppakeskuksiin

Vasemmistoliitto haastaa perinteisen vaalijulisteperinteen. Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Paavo Arhinmäki on tilannut vaihtoehtoiset julisteet Rauha Mäkilältä ja Jani Leinoselta. Myöhemmin tällä viikolla valmistuu vielä Teemu Mäen versio presidentinvaalijulisteeksi.

Taiteilijoiden näkemykset Arhinmäestä levitetään kauppakeskuksiin eri puolilla maata. Espoossa kuvat ovat näytillä uimahallissa. Taulupaikkoja tulee lähes 270 ja julisteet tulevat esille tammikuun puolivälissä.

Arhinmäki antoi taiteilijoille vapaat kädet sen suhteen, näkyykö julisteissa tämän nimeä, numeroa tai edes kuvaa ollenkaan.

– Ideani oli se, ettei anneta mitään ohjeita. Että annetaan taiteilijoiden tehdä ihan vapaasti mitä he haluavat.

Esimerkiksi Mäki halusi Arhinmäen julistetta varten kuvan, jossa ei ole mitään ilmettä.

Vaalijulisteet perinteisesti räkimisen kohteena

Arhinmäki ei olisi halunnut alunperin ollenkaan perinteistä vaalijulistetta, mutta tätä muu puolueväki ei hyväksynyt. Arhinmäki odottaa mielenkiinnolla, millaisen vastaanoton julisteet saavat.

– Vaalijulisteet ovat olleet perinteisesti lumipallojen ja räkimisen kohteena. Saavatko taidejulisteet samanlaisen kohtelun?

Mäkilän julisteen pohjana on suuri sekatekniikalla kankaalle tehty taulu. Mäkilä joutui ensin miettimään pyyntöä lähteä tekemään vaalijulistetta.

– Omat arvoni menevät kuitenkin yksiin Arhimäen kanssa ja haluan olla Paavon tukena.

Leinonen harkitsi aluksi neuvostorealismin hengessä tehtävää työtä, mutta päätyi käyttämään ironisoiden kaupallista tuotepakkauskuvastoa, mm. ferrarinpunaista väriä. Leinosen alkuperäinen työ on tehty vesivärillä paperille.

– Omituinen tilanne joutua tekemään tällaista, mutta vieraantumisen vastakohta on osallistuminen.

Vasemmistoliitto ei ole vielä päättänyt taiteilijoiden kanssa, mitä alkuperäisille teoksille tapahtuu vaalien jälkeen.

Presidentinvaalien ulkomainonta alkaa tänään. Kuntaliitto on suosittanut, että vaalijulisteet tuodaan kaduille viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkamista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.