Mainos

Ei mikään uusi juttu: Valelääkäreitä jo 50-luvulla

Suomi ei ole ainoa maa, joka kokee olevansa valelääkäreiden kierouden tyyssija. Väärennetyillä lääkärin papereilla toimimisesta on jäänyt kiinni huijareita ympäri maailmaa.

Yhdysvaltojen harvainasutussa osavaltiossa Idahossa yhdysvaltalainen, Kristina Ross, 37, jäi kiinni esiintyessään paikallisena plastiikkakirurgina.

Ross oli kehitellyt itselleen keksityn ja vaikeasti muistettavan kirurgin salanimen, Berlyn Aussieahshowna. Peitenimensä turvin Ross keräsi potilaita yökerhoista auringon laskiessa.

Ross lähestyi potentiaalisia naisasiakkaita yökerhojen tiloissa ja väitti olevansa paikallisen lääkärikeskuksen plastiikkakirurgi. Uhrien kertomuksien mukaan Rossilla oli lääketieteellinen sanasto uskottavasti hallussa.

Yökerhojen asiakkaat uskoivat Rossin esittämään lääkärin rooliin jopa niin vahvasti, että he suostuivat antamaan rintansa tutkittavaksi kesken bileillan. Vaikka Ross toimi baareissa ja yökerhoissa, hän jäi kiinni vasta, kun naiset soittivat vastaanotolle kysyäkseen jatkotutkimuksia. Oikeuden istunnossa paljastui, että Kristinan alkuperäinen nimi olikin Kristoffer Jann Ross.

Japanin katastrofialueilla valelääkäri

Japanilainen nettilehti NewsOnJapan uutisoi elokuussa 42-vuotiaasta japanilaismiehestä, joka käytti viime maaliskuun tsunamia hyväkseen ja esiintyi lääkärinä katastrofialueella.

Japanilaismies esitti väärennetyt kuvalliset lääkärin paperit tsunamin runteleman Miyagin prefektuurin sosiaalikeskuksen henkilökunnalle. Lääkärinä esiintynyt Yoshitaka Yoneta jäi kuitenkin pian kiinni ja hän tunnusti ostaneensa väärennetyt paperit netistä, 20 tuhannella Japanin jenillä, joka on alle 200 euroa.

Valelääkäreitä jo 50-luvulla

Suomen, Yhdysvaltojen ja Japanin lisäksi väärennetyillä tutkintotodistuksilla toimivia lääkäreitä on jäänyt kiinni muun muassa Espanjassa, Intiassa ja Angolassa.

Valelääkäreistä on uutisoitu ensimmäisiä kertoja jo 50-luvulla Yhdysvalloissa. The Milwaukee Journal -lehti uutisoi viisi vuotta ilman tutkintoa toimineesta lääkäristä syyskuussa 1950. Lehtijutussa valelääkärin kollegat kuvailivat kiinnijäänyttä sanoilla "kelpo nuori lääkäri". Nuori mies sai vuoden vankilatuomion.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.