Mainos

Ei läpimurtoja puutullineuvotteluissa

Suomen ja Venäjän puutullineuvotteluissa ei tapahtunut tänään läpimurtoa, kun ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen tapasi Venäjän talouskehitysministerin Elvira Nabiullinan. Venäjä ei edelleenkään suostu jäädyttämään puutulleja nykytasolle WTO-jäsenyyteensä asti, kuten Suomi on ehdottanut. Väyrynen luonnehti keskustelua tiukaksi ja suorasukaiseksi. Mikään Suomen ehdotuksista ei vieläkään edennyt.

- Näissä oloissa, kun epävarmuus tulevaisuudesta jatkuu, Suomen on tarpeen jatkaa valmisteluja mahdollisen valtiontuen maksamiseksi teollisuudelle kohoavien vientitullien aiheuttamien kustannusten kompensoimiseen. Mainitsin tämän myös neuvottelupöydässä, Väyrynen totesi Moskovassa.

Rekkamaksukytkentää ei mainittu

Vaikka ajatus valtiontuesta mainittiinkin, sen kaavaillusta rahoitusmuodosta ministerit eivät puhuneet mitään. Neuvotteluissa ei siis otettu lainkaan esille Suomessa keskustelua herättänyttä ajatusta kytkeä yhteen venäläisrekkojen läpikulkumaksut ja Venäjän kaavailemat puutullit. Maantiemaksukysymys on virallisesti Suomen sisäinen asia. Venäjän odotetaan kuitenkin tietävän hankkeesta ja seuraavan sen kehitystä.

- Kyllä minä oletan, että he ovat siitä tietoisia, mutta he eivät kommentoineet tätä valtiontukiasiaa lainkaan eivätkä ottaneet esille tätä transitomaksua, Väyrynen kertoi.

Nabiullinalle kutsu Savonlinnaan

Neuvottelut jatkuvat seuraavaksi EU:n ja Venäjän välillä 19. heinäkuuta. Väyrynen kertoi kuitenkin esittäneensä Nabiullinalle kutsun saapua Suomeen jatkamaan neuvotteluja vielä heinäkuun aikana.

- Esitin kolme vaihtoehtoa: Joko rajalla, Helsingissä tai Savonlinnassa. Hän ei ottanut tähän paikkakysymykseen kantaa, mutta lupasi tutkia mahdollisuuksiaan tulla Suomeen, Väyrynen totesi. Savonlinnassa alkavat huomenna oopperajuhlat, jotka jatkuvat elokuun toiseen päivään asti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.