Mainos

Ei läpimurtoa Irak-kokouksessa

Toiveet Irakin vakauttamisesta kaatuivat Yhdysvaltojen ja Iranin keskinäisiin erimielisyyksiin. Arabiliittoa pyydettiin kuitenkin jatkamaan Irakin sovittelukokouksen valmistelua.

Iran ja Yhdysvallat ovat romuttaneet toiveet läpimurrosta Irakin vakauttamista pohtivassa kansainvälisessä kokouksessa Egyptin Sharm el-Sheikhissä, kun ne eivät kyenneet järjestämään keskinäistä tapaamista ulkoministeritasolla.

Yhdysvallat on syyttänyt Irania väkivallan lietsomisesta Irakissa, joka on ajautunut sisällissodan partaalle. Iran kiistää syytökset.

Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki syytti kokouksessa Yhdysvaltoja Irakin alueen käyttämisestä hyökkäyssuunnitelmiin Irakin naapurimaita vastaan. Hän kuvasi amerikkalaissotilaita "terroristeiksi" ja vaati Yhdysvaltoja vapauttamaan pidättämänsä iranilaisviranomaiset.

- Turvapaikan luominen terroristeille, jotka yrittävät muuttaa Irakin alueen tukikohdaksi, josta voi hyökätä Irakin naapurimaihin, pitäisi tuomita, Mottaki sanoi.

Mottaki poistui jo eilen illallisilta ennen kuin hänen amerikkalainen virkaveljensä Condoleezza Rice oli ennättänyt pöytään. Virallisen selityksen mukaan poistuminen johtui liian paljastavasta puvusta, joka oli tilaisuuden venäläisen viulistin yllä. Amerikkalaisten mukaan syynä saattoi kuitenkin olla se, että Mottaki oli sijoitettu illallispöydässä vastapäätä Ricea.

Kokouksessa hyväksyttiin kuitenkin tänään päätöslauselma, joka toisti aiempien Irak-kokousten suosituksia. Siinä todettiin muun muassa, että Irakin hallituksen tulisi "rohkaista entisestään poliittista osallistumista ottamalla aktiivisemmin mukaan Irakin kaikki väestönosat".

Päätöslauselmassa pyydettiin myös Arabiliittoa jatkamaan Irakin sovittelukokouksen valmistelua. Kokousta on yritetty saada kasaan jo yli vuoden verran.

Irakin pääministeri Nuri al-Maliki vaati kokouksessa naapurimaitaan estämään militanttien soluttautumisen alueidensa kautta Irakiin. Hänen mukaansa Irakista ei saa tulla terroristien turvasatamaa.

Kaksipäiväinen kokous oli järjestetty YK:n, Maailmanpankin ja Irakin hallituksen aloitteesta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja