Ei kiirettä, ei kännyköitä – Villasukkatehtaalla eletään 1950-luvun tyyliin

Villasukkatehdas 2:14

Suomen ainoa villasukkatehdas on ulkoapäin kuin mikä tahansa muu tuotantolaitos Helsingin Roihupellon teollisuusalueella. Sisällä tehtaassa kaikki on kuitenkin toisin kuin millään muulla tehtaalla.

Helsingin Villasukkatehtaan johtaja, itseään patruunaksi kutsuva ja pitkänlinjan yrittäjätaustan omaava Jukka-Pekka Kumpulainen ohjaa vierailijat omaan työhuoneeseensa. Toimittajaa ja kuvaajaa odottaa posliinikupein ja leivoksin katettu antiikkinen kahvipöytä. Kumpulaisen mukaan kaikki vieraat saavat saman kohtelun ja kahvit juodaan patruunan työhuoneessa.

Patruunan tammisella työpöydällä on hyvässä järjestyksessä muutama paperi, kirjoitusalusta, vanhan ajan nitoja sekä pyöritettävä lankapuhelin. Tietokonetta tai kännykkää ei huoneessa ole. Niitä ei tarvita.

- Tämä on niin äärihieno homma tämä työrauha. Ei ole kännykkää tai mitään ulkopuolista häiriötekijää sun omalle työllesi, patruuna Kumpulainen perustelee.

Jopa työntekijät jättävät oman puhelimensa aamulla eteiseen. Vain tehtaan konttoripäällikkö käy kerran päivässä tehtaan ulkopuolisessa huoneessa tarkistamassa sähköpostit.

- Hyvin harvoin tulee sähköpostia. Saattaa olla, että kaksi tulee viikossa ja nekin saattaa olla jotain roskapostia, Kumpulainen naurahtaa.

"Ihminen ei ole kone"

Vaikka tehtaalla eletään kaikessa 1950-luvun ja vanhan ajan malliin, ei Villasukkatehtaan arki ole mikään vitsi vaan aito ideologia. Patruuna sanoo arvostavansa työntekijöitään ja työtä tehdäänkin juuri työn takia. Kiire ei saa kuulua työpäivään.

- Kukaan ei ole puhaltamassa niskaan. Toinen tekee samaan asian hitaammin, toinen vähän nopeammin. Ne on silti samanarvoisia ihmisinä. Ihminen ei ole mikään kone, patruuna linjaa samalla kun nautimme kahvia pyöreän pöydän ääressä.

Lähdemme kierrokselle tehtaan puolelle. Ensimmäisenä saumaamossa tehtaan esimies Siiri Mustonen saumaa villasukkia sukan muotoon. Kutakin työvaihetta tehdään kerrallaan kaksi tuntia.

- Tuntuu ihanalta. Olen aiemmin ollut isommassa tehtaassa töissä ja on tämä aivan eri maailmasta. Ihana paikka, Mustonen kehuu.

Onni ja Viljo kutovat

Villasukkia tehtaalla kutoo 1920-luvulla suunnitellut englantilaiset Bentley -merkkiset kutomakoneet. Koneelta yhden sukan kutomiseen kuluu aikaa noin kolme minuuttia. Kudonnan jälkeen alkaa kuitenkin vasta itse varsinainen käsityövaihe. 

- Apulanka irrotetaan ja sen jälkeen on tämä Siirin saumausvaihe. Siinä menee viitisen minuuttia. Sitten pesukoneessa 20 minuuttia. Sitten mennään muotoilun puolelle ja lestittämään sukat. Yhteensä 45 minuuttia kestää yhden sukan kiertokulku, patruuna Kumpulainen laskee ja kertaa sukan matkaa.

Jokainen kone on nimetty perheenjäsenten mukaan. Siinä missä Onni on nopeampi, tekee Viljo sukkia hieman hitaammin, mutta toisaalta varmemmin.

Konehuoneessa työskentelee myös niin Onnin, Viljon kuin muidenkin Bentleyden sielunmaiseman läpikotaisin tuntema konemestari Jukka Pesonen.

Niin ikään unelma-ammatissaan työskentelevä Pesonen huoltaa ja rasvaa koneita järjestelmällisesti, pitää huolta tarvittavista rutiineista ja rakentaa niihin muun muassa varaosia.

- Joka päivä oppii koneista aina jotain uutta. Itse harrastan vanhoja koneita, niin sen takia tää on hyvä homma.

Kysyntää enemmän kuin tahti sallii

Helsingin Villasukkatehtaalla sukkia valmistuu muutama kymmenentuhatta vuodessa. Patruuna Kumpulainen ei uneksi maksimaalisista voitoista. Sukista saatavat tulot menevät pitkälti työntekijöiden palkkoihin, sähköön, lankoihin ja muihin kuluihin.

- Nykyisin tuntuu, että onko raha ihmistä tärkeämpää? Täällä ei ainakaan niin ole, patruuna sanoo.

Vaikka käsityöt ja kutominen ovatkin nostaneet suosiotaan, ei kutominen luonnistu nykyisin ihan jokaiselta. Kysyntää hyvin tehdyille villasukille olisikin enemmän kuin tehdas uskaltaa myydä. Eräs iso ketju olisi halunnut ostaa tehtaan koko vuosituotannon, mutta Kumpulainen ei tähän suostunut.

- Sitten ei olisi ollut myytävää muille. Ja kohta olisi pitänyt nostaa työtahtiakin.

Se ei patruunan tehtaalla tule kysymykseen.

- Ei me voida koko maailmaa tyydyttää näillä. Loppuu henki pöntöstä jos aletaan liikaa tekemään, patruuna naurahtaa ja tarjoilee lisää kahvia.

Korjaus 11.2. klo 11:00: Toisin kuin jutussa mainitaan, Helsingin villasukkatehdas ei ole maan ainoa. Myös esimerkiksi Nurmeksessa Te-Se-Ma -neule Oy tekee villasukkia. 

Lue myös:

    Uusimmat