"Ei ihme, että 99 prosenttia tappelee vastaan, kun heitä on ammuttu 30 vuotta"

Eilen Suomessa uutisoitiin sosiologi Zygmunt Baumannin Wall Street -protestien analyysista. Hänen mukaansa protestit ympäri maailman ovat silkkaa tunnetta, mutta niistä puuttuu ajattelu.

Joskus tunnekin riittää. Varsinkin Yhdysvalloissa Occupy Wall Street on reaktio 30 vuotta jatkuneelle epäoikeudenmukaisuuden kasvulle, kertoo entinen huippusijoittaja Henry Blodget. Toiset odottivat samanlaista protestiaaltoa jo vuonna 2008, kun talous romahti.

Sitä saatiin kuitenkin odottaa kolme vuotta, jonka aikana talous ei ole lähtenyt uuteen nousuun vaan on pikemminkin menossa tasapaksun jakson jälkeen uudestaan alamäkeen.

Neljä syytä prostestoida

Blodget esittelee Business Insider -nettilehdessä neljä paljonpuhuvaa taulukkoa Wall Street -protestien syistä Yhdysvalloissa.

Ensimmäiseksi Blodget esittelee työttömyyden kehittymistä. Se on suurimmillaan sitten 30-luvun laman, lukuun ottamatta lyhyttä ajanjaksoa 80-luvulla. Nyt työttömyys on pysytellyt korkeana jo poikkeuksellisen monta vuotta, kertoo taloustieteilijä Paul Krugman.

Jos tilanne jatkuu samana vielä vähän pidempään, uhkaa pitkäaikaistyöttömistä tulla työmarkkinoille kelpaamattomia ja työttömyydestä rakenteellista. Tällöin virallinen työttömyysprosentti laskisi, sillä työn etsinnästä luopuneita ei lasketa tilastoihin. Taulukkoja lukuun ottamatta se olisi suuri tragedia.

Yritysten voitot suurempia kuin koskaan, työntekijöiden palkka sama kuin 50 vuotta sitten

Samalla kun työttömyys pysyttelee suurena, ovat yritysten veronjälkeiset voitot suurempia kuin koskaan. Ne ovat sitä niin absoluuttisesti kuin myös suhteessa talouden kokoon.

Toisaalta palkat suhteessa talouden kokoon ovat pienempiä kuin koskaan. Tätä ei voi laittaa kokonaan yritysten syyksi, vaan se on globaalin talouden ja Aasian siihen tuoman parin miljardin uuden työntekijän syytä. Ne tuovat laskupaineita palkkoihin ympäri maailman.

Lopuksi tulojen ja omaisuuden jakautuminen Yhdysvalloissa on lähellä ennätysmäistä epätasa-arvoa.

Viimeisen 20 vuoden aikana toimitusjohtajien palkat ovat nousseet 300 prosenttia. Perusduunarin palkka on noussut samaan aikaan 4 prosenttia.

Inflaatiotarkistetut keskipalkat eivät ole nousseet 50 vuoteen. Suurin keskipalkka Yhdysvalloissa oli vuonna 1972.

Yhdysvallat on ollut samanlaisessa tilanteessa myös aiemmin, kultaisella 20-luvulla. Se päättyi kaikkien aikojen lamaan 30-luvulla. Lama loppui vasta toiseen maailmansotaan.

Bill Gross, yksi maailman rikkaimmista sijoittajista, sanoi viime viikolla, että "totta kai 99 prosenttia tappelee nyt vastaan, kun heitä kohti on ammuttu 30 vuotta".

Lue myös:

    Uusimmat