Mainos

Ei enää "pakkoruotsia" yo-kokeessa

Toinen kotimainen kieli säilyy pakollisena oppiaineena, mutta ainoa pakollinen kirjoitettava aine on ensi vuoden keväästä lähtien äidinkieli ja kirjallisuus.

Toinen kotimainen kieli ei ole tulevaisuudessa enää pakollinen aine ylioppilaskirjoituksissa. Eduskunta hyväksyi paljon keskustelua herättäneen hallituksen esityksen äänestysten jälkeen tänään.

Useimmille toinen kotimainen kieli on ruotsi. Lainmuutos koskee koululaisia, jotka suorittavat ylioppilaskirjoituksensa loppuun ensi vuoden keväänä tai sen jälkeen.

Ehdotus ns. pakkoruotsin säilyttämisestä ylioppilastutkinnossa kaatui väliäänestyksessä luvuin 73-21. Ratkaisevassa äänestyksessä hylättiin luvuin 84-16 ehdotus, joka olisi lisännyt ylioppilastutkinnon pakollisten kokeiden määrän neljästä viiteen. Äänestyksistä oli poissa 97 edustajaa.

Ylioppilastutkintoon kuuluu jatkossakin vähintään neljä koetta, mutta pakollisia aineita on vain yksi: äidinkieli ja kirjallisuus. Muut kolme ainetta valitaan ryhmästä, johon kuuluvat toinen kotimainen kieli, yksi vieras kieli, matematiikka ja reaalikoe. Lisäksi ylioppilaskokelas voi halutessaan kirjoittaa ylimääräisiä kokeita. Toinen kotimainen kieli säilyy kuitenkin pakollisena oppiaineena niin peruskoulussa kuin lukiossakin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.