Ei edistystä Kosovossa

Yhdysvaltain erityislähettiläs Richard Hobrooke sanoi tänään, ettei Kosovon kriisin selvitysyrityksissä ollut tapahtunut mitään uutta. Nato-maiden arveltiin antavan lopullisen valtuutuksen ilmaiskuille Jugoslaviaa vastaan aikaisintaan maanantaina.

Venäjän pääministeri Jevgeni Primakov toisti lauantaina, että Naton ilmaiskut aiheuttaisivat muutoksia Venäjän Nato-suhteisiin. Primakov sanoi myös, että Venäjä estäisi ilmaiskut sallivan päätöslauselman hyväksymisen YK:ssa. Erityislähettiläs Holbrooke neuvotteli tänään puolitoista tuntia Pristinassa, Kosovossa, albaanijohtaja Ibrahim Rugovan kanssa. Myöhemmin Holbrooke palasi Belgradiin neuvottelemaan Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin kanssa.

-Olemme samassa pisteessä kuin aiemmin tänään ja samassa pisteessä kuin eilen, Holbrooke kertoi lehtimiehille Pristinassa. Hänen mukaansa tilanne edelleen "äärimmäisen vaarallinen".

Holbrooke sanoi toivovansa yhä, että kriisissä päästään poliittiseen ratkaisuun. Näin Naton ei tarvitsisi ryhtyä ilmaiskuihin Jugoslavian pakottamiseksi lopettamaan hyökkäykset albaaniväestöä vastaan Kosovossa. Aika on kuitenkin Holbrooken mukaan loppumassa.

Valtuutus viivästyy

Poliittiset ongelmat ja menettelytapahankaluudet estävät Natoa näyttämästä lopullisesti vihreää valoa ilmaiskuille ennen maanantaita, kerrottiin diplomaattilähteistä Brysselissä tänään. Naton 16 jäsenmaan poliittisesta tahdosta ryhtyä ilmaiskuihin Jugoslaviaa vastaan ei ole diplomaattilähteiden mukaan epäilystä, mutta asioiden hoitaminen demokratian sääntöjen mukaisesti vie oman aikansa Saksassa ja Italiassa.

Italiassa pääministeri Romano Prodi pyysi eroa perjantaina, ja Saksassa hallitusvalta on vaihtumassa Helmut Kohlilta Gerhard Schröderille. Yhdysvallat ja muut liittolaismaat olisivat pitäneet parempana, että ilmaiskuja edeltävät poliittiset toimet olisi saatettu loppuun Nato-maissa jo tällä viikolla. Näin Holbrooke olisi pystynyt vakuuttavasti osoittamaan Milosevicille, että Nato ei hämää uhatessaan sotilaallisella asioihin puuttumisella.

-Tämä on demokraattinen liittoutuma, jossa päätökset siksi tehdään kaikissa maissa niiden omien menettelytapojen mukaisesti, huomautti Naton pääsihteeri Javier Solana.

Solana sanoi myös, että presidentti Milosevic ei ole toistaiseksi taipunut kansainvälisiin vaatimuksiin hyökkäysten lopettamisesta Kosovossa. Jugoslaviaan kuuluvan Kosovon asukkaista on 90 prosenttia albaaneja. Noin tuhannen albaanin arvioidaan saaneen surmansa sen jälkeen kun Jugoslavian armeija ja poliisijoukot aloittivat hyökkäyksen Kosovossa helmikuussa. Jugoslavia vakuutti viikon alussa sotilastoimiensa olevan ohi Kosovossa ja joukkojensa olevan vetäytymässä sieltä. Nato-maat puolestaan ilmoittivat, että Kosovossa on yhä huomattavia määriä Jugoslavian joukkoja.
(STT-Reuters-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat