Mainos

Ehtoollisleipää tuontitavarana

Tarkkaavaisimmat ehtoollisellakävijät ovat huomanneet, että ehtoollisleivistä on nykyään liikkeellä kahta eri versiota. Yhä useampi seurakunta on korvannut diakonissalaitoksen perinteikkäät öylätit puolalaisella tuontitavaralla.

Agricolan seurakunnan kirkkoherra Matti Pekkarinen perustelee siirtymistä tuontitavaraan hinnalla.
- Puolaiset ovat lähes puolta halvempia, ja kun meillä on ehtoollisella kävijöitä noin 40 000 vuosittain, alkaa se merkitä rahallisesti jotain, toteaa Pekkarinen.

Helsingin diakonissalaitoksen öylättipaja on pitänyt Suomen ehtoollisleivissä aina vuodesta 1929 saakka, kunnes parisen vuotta sitten Turkuun perustettiin yhdistys, joka rekisteröityi helmikuussa "Suomen kirkkotarvike" -nimiseksi yritykseksi.

Muutakin kirkkotavaraa myyvän Suomen kirkotarvikkeen mukaan yritys on jo vallannut kolmanneksen maamme öylättimarkkinoista. Diakonissalaitoksella monopolin murtumiseen suhtaudutaan rauhallisesti. Laitoksen johtajan Tapani Vuorelan mukaan diakonissalaitoksen tuottamissa määrissä ei ole tapahtunut muutosta.

Diakonissalaitoksen ehtoollisleivän tunnistaa krusifiksista; puolalaisöylätin kreikkalaisesta rististä. Tuontiöylätit ovat herättäneet ristiriitaisia tunteita paitsi periaatteellisista syistä myös vinkkeliin lyötyjen, antenneihinkin verrattujen kuvioiden vuoksi.
(MTV3/Katja Santala)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.