Ehkäisy ei aina auta - ylipaino saattaa viedä tehon lääkkeestä

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea joutuu puntaroimaan vuosittain noin 50 tapausta, jossa nainen on tullut raskaaksi, vaikka ehkäisyvalmisteita on käytetty.

Fimean ylilääkäri Annikka Kalliokoski ei pidä lukua kuitenkaan huolestuttavana.

– Nämä luvut eivät kuvasta sitä määrää, joka tulee oikeasti raskaaksi ehkäisyvalmisteiden käytön aikana, koska tiedetään, ettei ehkäisylääkkeiden teho ole koskaan sataprosenttinen, Kalliokoski kertoo MTV3 Uutisille.

Hänen mukaansa Fimea ei ole kuitenkaan joutunut puuttumaan yhdenkään ehkäisyvalmisteen myyntilupiin. Fimea puuttuu kuitenkin saamiinsa ilmoituksiin, jos niissä ilmenee jotain uutta.

– Jos ilmenee uusi asia, joka laskee ehkäisyvalmisteen tehoa, meidän täytyy päivittää lääkevalmisteen valmistetietoja, Kalliokoski kertoo.

Nainen tulee yleisimmin raskaaksi oman käyttövirheen vuoksi, vaikka ehkäisylääkettä olisikin käytetty. Myös naisen ylipaino saattaa vaikuttaa ehkäisyvalmisteen tehoon.

– Yleisin virhe on se, ettei ehkäisypilleriä muisteta syödä. Myös mahatauti voi heikentää ehkäisylääkkeen tehoa sekä ylipaino, koska hormonimäärä ei ole ollut välttämättä riittävä ylläpitämään raskautta ehkäisevää tehoa.

– Joskus saatetaan myös syödä muuta lääkettä, joka vie ehkäisyvalmisteelta tehoa, Kalliokoski tähdentää.

Lue myös:

    Uusimmat