EHEC-tartunnat taas lisääntyneet

Vaarallista ripulitautia aiheuttavat EHEC-infektiot ovat taas lisääntyneet. Vuodenvaihteen aikana todettiin kaikkiaan kahdeksan EHEC-tapausta, joista kuusi Etelä-Pohjanmaalla, yksi Pohjois-Savossa ja yksi viime yönä varmistunut tapaus Etelä-Suomessa.

Vaikka tartuntoja on selvästi enemmän kuin aiempina kuukausina, ei vielä ehkä voida puhua epidemiasta, arvioi laboratorionjohtaja Anja Siitonen Kansanterveyslaitokselta. Nyt todettu EHEC-tyyppi on kuitenkin samalainen kuin viimekesäisessä epidemiassa.

Vaikka tapaukset ovat eri paikkakunnilta, tartuntojen yhteinen alkuperä on Kansanterveyslaitoksen mukaan mahdollinen, sillä bakteerit ovat olleet tyypiltään samanlaisia.

Yhteistä tartuntalähdettä ei pystytty toteamaan

Mitään yhteistä tartuntalähdettä ei ole kuitenkaan potilashaastattelujen perusteella pystytty toteamaan. Eläinlääkintä- ja elintarvikelaitos EELA on tutkinut kymmeniä elintarvikenäytteitä, jotka ovat tähän asti olleet täysin puhtaita. Myös joitakin maatiloja, joilla on ollut jotain yhteyksiä sairastuneiden kanssa, on tutkittu, mutta näistä tutkimuksista tulokset saadaan vasta myöhemmin tällä viikolla, sanoo professori Tuula Honkanen-Buzalski EELA:sta.

Sairastuneista potilaista seitsemän sairasti veriripulia ja yksi heistä sai lievän munuaisvaurion. Yksi tartunnan saaneista oli oireeton. Kaikki potilaat ovat jo toipumassa, eikä kukaan ole enää sairaalahoidossa, kerrotaan Kansanterveyslaitokselta.

Lääkäreille uudelle ohjeet EHEC-näytteiden otosta

Kansanterveyslaitos lähettää vielä tämän kuun aikana uudet ohjeet EHEC-bakteerin seurantanäytteiden otosta. Ohjeiden tarkoituksena ei ole lisätä näytteiden ottoa, vaan pikemminkin päinvastoin vähentää turhien näytteiden ottoa, sanoo laboratorionjohtaja Anja Siitonen Kansanterveyslaitokselta. Aiemmin esimerkiksi kaikista päiväkodin lapsista otettiin näytteitä jopa moneen kertaan, jos yksi päiväkodin lapsista sairastui. Uusien ohjeiden mukaan näytteitä tutkitaan vasta, jos oireita ilmaantuu. Terveitäkin lapsia seurattaisiin kuitenkin hyvin herkällä silmällä, ja näytteet otettaisiin heti, jos vähänkin oireita ilmaantuisi. Pelkkä tieto EHECistä ei johda kuitenkaan mihinkään hoitoon, ellei myös oireita ilmaannu, muistuttaa Siitonen. Ohjeissa kerrotaan myös, miten menetellään vaippaikäisten kanssa ja miten silloin kun päivähoidossa olevan lapsen vanhemmalta löytyy EHEC.

Käytössä olevat erikoismenetelmätkään eivät ole kuitenkaan sataprosenttisen varmoja. Tervekin lapsi saattaa joissakin tapauksissa erittää bakteeria satunnaisesti. Jos tänään otetaan näyte, se voi olla negatiivinen, mutta jo huomenna se voisi olla positiivinen, sanoo Siitonen. Ongelma on sama kuin eläinnäytteiden kanssa. Jos tänään löydetään yhdestä karjasta bakteeri ja toisesta ei, niin seuraavana päivänä tulokset voisivat olla jo päinvastaiset.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat