Mainos

EHEC-liha kelpaa teurastamoille

Suuret teurastamot ovat päättäneet vastaanottaa naudanlihaa EHEC-bakteerin saastuttamilta maatiloilta. Täydellinen teurastamojen EHEC-sulku kun kaataisi maatiloja ja nostaisi lihan hintaa. Lihatalot aikovat poistaa riskin kuumentamalla lihat.

Huonosti kypsennetystä naudanlihasta tarttuva suolistobakteeri EHEC on säikäyttänyt suomalaiset. Tänä vuonna epidemia on tappanut kaksi lasta. Viitisenkymmentä ihmistä on sairastunut veriripuliin.

Suomessa noin 15 000 nautaa kantaa bakteeria. Maatalousministeriö haluaa, että teurastamot ja meijerit silti käyttäisivät EHEC-tilojen lihaa ja maitoa. Näin on pakko menetellä, sillä bakteeria voi olla tuhansilla suomalaistiloilla. Tarkkaa lukua ei tiedä kukaan.

MTV3:n uutiset kysyi lihatalojen kantaa EHEC-tilojen lihaan. Atria ottaa lihaa vastaan, samoin LSO. Karjaportti ei vielä ole ehtinyt ottaa kantaa. Pouttu, Saarioinen ja Snellman ovat myös kyllä-linjalla. Lihatalot tekevät EHEC-tilojen lihasta vain kuumennettavia lihatuotteita. Raakalihatiskille sitä ei saa joutua.

Kuumuus on meijerienkin EHEC-torjunnan resepti: pastörointi tappaa maidon bakteerit. Suurimmista meijereistä vain Valio on ehtinyt tehdä päätöksensä. Muut isot meijerit eivät vielä ole ratkaisseet linjaansa.
(MTV3/Jussi Eronen)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.