Mainos

Ehdotus viedä rokotusvastaisten lapsilisät ei saa kannatusta

Eduskuntaryhmissä luotetaan valistuksen voimaan, jotta vanhemmat rokottavat lapsensa. Keskustan kansanedustajan Mikko Kärnän valmistelema lakialoite lapsilisien viemisestä rokotuksista kieltäytyviltä saa tukea vain perussuomalaisilta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén pitää lapsilisien poistoa hyvänä vaihtoehtona. Hänen mukaansa on vastuutonta toimintaa, jos vanhemmat eivät rokota lapsiaan.

– Ja sitten vielä rokottamattoman lapsen sairastuessa voisi vanhemmille tulla tuomio, Packalén sanoo.

Myös Kärnän aloitteessa rikoslakia muutettaisiin. Aloitteen mukaan rokottamattoman lapsen vanhemmille voitaisiin tuomita rangaistus, mikäli lapsi itse tai joku muu kuolee, vammautuu tai sairastuu vakavasti rokottamattomuuden seurauksena.

Kärnä lähetti tiedotteensa pari päivää sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli kertonut vanhemmista, jotka jättävät lapsensa rokottamatta.

Valistukseen luotetaan

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat eivät nykytilanteessa uhkaisi vanhempia rangaistuksella lapsen rokottamattomuudesta. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen mukaan ihmiset pitäisi saada ennen kaikkea ymmärtämään, ettei rokottaminen ole haitaksi vaan hyödyksi.

– Asiaa pitäisi lähestyä valistuksen ja tiedotuksen kautta, Jokinen sanoo.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen muistuttaa, että rokotuksilla on saatu useat vaaralliset taudit häviämään Suomesta.

– Valistus ja informaatio ovat parhaita tapoja edetä tässä asiassa. En tältä istumalta lähtisi poistamaan esimerkiksi lapsilisiä, Kaikkonen sanoo.

Myöskään oppositiosta ei anneta hallitukselle painetta. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että paras lääke rokotevastaisuuteen on avoin valistava keskustelu. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen sanoo, että ihmisiä ei voida rokottaa pakolla.

– Uskon enemmän siihen, että valistetaan ihmisiä ja asioista puhutaan entistä enemmän. Näiden osalta en usko sanktioihin, esimerkiksi lapsilisien poistoon, Pekonen arvioi.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto ei näe lääketieteellisiä perusteita, miksi lapsia ei rokotettaisi. Hän toivoo, että asiantuntijat ampuisivat alas populistisia väitteitä siitä, että rokotukset olisivat haitallisia.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin pitää luonnollisena, että vastuulliset vanhemmat rokottavat lapsensa. Hän muistuttaa, että kansallista rokotusohjelmaa on rakennettu vuosien ajan. Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo, että sanktiot eivät ole ensisijainen keino rokotevastaisuuteen.

– Jos rokottamattomuus alkaa levitä, viranomaisten on syytä puuttua siihen, Östman sanoo.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.