Ehdotus vaalien yhdistämisestä jakaa mielipiteitä puolueissa

Ehdotus kunnallisvaalien ja EU-vaalien yhdistämisestä on otettu eri puolueissa epäröiden vastaan. Parempana vaihtoehtona pidetään eurovaalien ja eduskuntavaalien yhdistämistä.

Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara ei lämpene ajatukselle EU- ja kunnallisvaalien yhdistämisestä.


Ajatus kunnallisvaalien ja europarlamenttivaalien yhdistämisestä saa ristiriitaisen vastaanoton eri puolueissa. Vihreiden puheenjohtajan Osmo Soininvaaran mukaan vaalien yhdistäminen söisi kunnallisvaalien merkitystä.

-Kyllä se aika vieras ajatus on. [---] Kaikki kunnia eurovaaleille, mutta kyllä Suomessa kunnallisvaalit ovat vielä tärkeämmät vaalit ja tässä tavallaan uhrattaisiin kunnallisvaalit, perustelee Soininvaara.

Soininvaara ehdottaa sen sijaan EU-vaalien yhdistämistä eduskuntavaaleihin.

-Jos jotain asiayhteyttä haluaa etsiä, niin olisi paljon järkevämpi järjestää eduskuntavaalit ja eurovaalit samanaikaisesti. Niissä edes puhutaan samoista asioista. Ja työnjako kansallisen päätöksenteon ja europäätöksenteon välillä on hyvin mielenkiintoinen, toteaa vihreiden puheenjohtaja.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Bjarne Kallis ei sen sijaan täysin tyrmää ajatusta kunnalisvaalien ja eurovaalien yhdistämisestä.

-Suomessa on aivan liian usein vaaleja ja siitä osittain johtuu, että äänestysvilkkaus on niin huono, toteaa Kallis.

Soininvaaran tavoin Kallis katsoo kuitenkin, että kunnallisvaalien ja eurovaalien yhdistämistä parempi ratkaisu olisi yhdistää EU-vaalit eduskuntavaaleihin.

Keskustelu eurovaalien ja kunnallisvaalien yhdistämisestä sai alkunsa muutamien suomalaisten europarlamentaarikkojen ehdotuksesta. Parlamentaarikot uskovat, että EU- ja kunnalisvaalien yhdistäminen houkuttelisi suomalaisia nykyistä vilkkaammin äänestyspaikoille myös EU-asioissa. Viime eurovaaleissa suomalaiset äänestivät ennätyksellisen laiskasti, sillä vain reilut 31 prosenttia kansalaisista vaivautui uurnille. Saman pelätään toistuvan ensi kesäkuun vaaleissa.

Parlamentaarikkoryhmä haluaisi myös, että kuntien valtuustokausi venytettäisiin viiden vuoden mittaiseksi, jotta kahdet vaalit voitaisiin järjestää pysyvästi samaan aikaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että kunnallisvaalit siirtyisivät lokakuun lopusta eurovaalien ajankohtaan eli kesäkuuhun, jolloin monet suomalaiset ovat jo lomalla.

Vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara epäilee kesävaalien mielekkyyttä.

-Yleensäkään vaalien pitäminen keskellä kesää ei ole hyvä ajatus. Silloin jää äänestysprosentti aina alhaiseksi, eikä minusta kunnallisvaalien äänestysprosentin alentamisessa ole mitään järkeä, toteaa Soininvaara.

Seitsemän vuotta sitten euro- ja kunnallisvaalit pidettiin samaan aikaan. Tuolloin äänestysaktiivisuus nousi europarlamenttiivaaleissa yli 60 prosenttiin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 03.08.2003).

Lue myös:

    Uusimmat