Ehdotus: Tuomareiden salaiset välimiestehtävät sallitaan jatkossakin

Oikeusministeriön työryhmän ehdotuksen mukaan tuomarit saavat jatkossakin tehdä välimiestehtäviä salaisina pysyville tahoille. Tuomioistuinlakia pohtinut työryhmä haluaa, että maksettujen palkkioiden summa olisi julkista tietoa mutta maksaja pysyisi salassa.

Välimiesoikeus on yksityinen tapa ratkaista riitoja. Siinä riidan osapuolet antavat asian tavallisesti kolmen oikeusoppineen ratkaistavaksi. Näistä kumpikin osapuoli saa nimetä yhden ja kolmas on puolueettomaksi katsottu puheenjohtaja. Toisinaan välimiehiä on vain yksi.

Osapuolet maksavat oikeusoppineiden palkkiot, jotka toisinaan ovat huomattavia. Välimiesmenettely on nopeampaa kuin oikeudenkäynti oikeuslaitoksessa. Välimiesoikeuden ratkaisut ovat salaisia eikä niistä voi valittaa.

Nykyisin tuomari tarvitsee sivutoimiluvan osallistuakseen välimiestehtävään, eikä hän saa toimia muussa kuin puheenjohtajan roolissa. Oikeustoimittajat ry:n viime vuonna keräämien tietojen mukaan välimiestehtäviin oli vuosina 2008–2012 annettu sivutoimilupia yhteensä 41 tuomarille.

Tuomareiden välimiestehtäviä on aika ajoin arvosteltu. Kritiikki on kohdistunut nimenomaan siihen, että tuomarit saavat suuria maksuja tuntemattomilta tahoilta.

Vuonna 2013 Euroopan neuvoston korruption vastainen elin (Greco) arvosteli järjestelmää puutteellisen läpinäkyvyyden, sivutoimista maksettavien palkkioiden suuruuden ja lupakäytännön epäyhtenäisyyden takia.

Sivutoimilupa ja rekisteri

Työryhmä ei nähnyt syytä siihen, että nykykäytäntö pitäisi muuttaa.

– Tuomioistuinlaissa säädettäisiin vallitsevaa käytäntöä vastaavasti, että tuomari ei saisi toimia välimiesriidan toisen asianosaisen yksin nimeämänä välimiehenä. Tuomarin tulisi siten olla riippumaton suhteessa välimiesmenettelyn asianosaisiin, työryhmä ehdottaa.

Kuitenkin sivutoimiluvassa esitetyt tiedot välimiesoikeusriidan osapuolista olisivat edelleen salaisia. Tuomioistuimen päällikkötuomari saisi tietää ne.

Työryhmä lisäisi sivutoimista saatavien palkkioiden julkisuutta siten, että sivutoimesta saadut tulot olisi ilmoitettava tuomioistuimelle vuosittain. Ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitsisi tehdä, jos sivutoimista saatujen palkkioiden yhteismäärä edellisenä vuonna on ollut enintään 10 000 euroa. Myös nämä tiedot olisivat julkisia.

Summa olisi siis julkista tietoa, mutta maksaja ei.

Työryhmän jäsenistä kolme oli tehnyt välimiestehtäviä. Sitä ei pidetty työryhmässä esteenä sille, että he saivat osallistua sivutoimisääntelyn valmisteluun.

Lue myös:

    Uusimmat