Ehdotus maatalousuudistukseksi jakaa EU-maita

EU:n maatalousministerit eivät päässeet yksimielisyyteen EU:n komission esityksestä maatalouspoltiikan uudistamiseksi. Jyrkimmin ehdotuksen torjui Ranska. Myös Suomi haluaa korjata ehdotusta.

-

EU:n komission esitys yhteisen maatalouspolitiikan uudistamiseksi otettiin tänään erittäin ristiriitaisesti vastaan EU:n maatalousministereiden kokouksessa Brysselissä. Myöhäiseen iltaan jatkuneessa keskustelussa isojen jäsenmaiden kannat etääntyivät erittäin kauas toisistaan.

Myönteisimmin komission linjauksiin suhtautui Britannian maatalousministeri Margaret Beckett, joka piti esityksiä tukileikkausten osalta jopa riittämättöminä. Hänen mukaansa nyt on saatu hyvä pohja, jonka avulla voidaan parantaa elintarvikkeiden laatua ja turvallisuutta, vähentää viljelijöiltä byrokratiaa, parantaa ympäristöä sekä vastata laajentumisen haasteisiin.

Saksa asettui pitkälti tukemaan EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistamista. Maatalousministeri Renate Kunast huomautti, ettei komissio muuta tulevaisuutta, vaan yleiset puitteet, jotka ovat luoneet tarpeen uudistua. Suorien tukien irrottaminen tuotannosta vastaa Kunastin mukaan pitkälti Saksan näkemyksiä. Kokonaisuudessa maatalouden rahoittamiseen on saatava liikkumavaraa, jotta laajentumiseen kyetään vastaamaan.

Tuista vapautuvan rahan on kohdennuttava muun muassa ympäristön sekä kestävän maatalouden ja kehityksen vaatimuksiin. Samalla Kunast tosin muistutti alueellisista erityisoloista samoin kuin itäisessä Saksassa vielä menossa olevasta rakennemuutoksesta, jotka vaativat oman huomionsa.

Ranska tyrmäsi


Ranskan maatalousministeri Hervé Gaymard tyrmäsi esityksen. Hän sanoi komission lähteneen ajamaan uudistuksia, joihin sillä ei ole ollut täyttä valtuutusta maatalouden välitarkastelun yhteydessä. Gaymardin mukaan valtioiden päämiehet antoivat Berliinin huippukokouksessa komissiolle mandaatin esittää lähinnä pieniä teknisiä muutoksia menossa olevaan ohjelmakauteen.

Ranska on toki valmis keskustelemaan uudistuksista, mutta ennen vuoden 2006 lopulla päättyvää kautta suuriin muutoksiin ei ole syytä mennä. Gaymard moitti komissiota vallankumouksellisista ajatuksista, joiden vaikutuksia ei ole tarpeeksi pohdittu.

Vahvaa tukea antoi Portugalin Armando Sevinate Pinto, joka luonnehti esitystä vaaralliseksi tavaksi lähestyä asiaa. Hänen mukaansa komissio ei saisi ajatella uudistuksia vain euron kuvat silmissään.

Portugalin puheenvuoro myötäili paljolti myös muiden Välimeren maiden kielteisiä tuntoja.

Pohjoismaat maltillisempia


Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen linjasi Suomen kantaa varsin maltillisesti, mutta samalla kriittisesti sanoen, että komission perustavoitteita ymmärretään, vaikka yksityiskohdissa onkin paljon korjattavaa.

Suomea myönteisemmin esitykseen suhtautunut Ruotsin Margareta Winberg piti hyvänä, että maatalouden tuotantoa siirretään enemmän markkinoita kuin tukia kohti.

Esityksen isä maatalouskomissaari Franz Fischler sanoi, että liiallisesta kriittisyydestä olisi nyt siirryttävä avoimen keskustelun kautta yhteisymmärrykseen. Hän vetosi muun muassa markkinavääristymien korjaamiseen. Suorat tuet ohjaavat tuottamaan varastoon ilman, että markkinoiden tarpeita katsotaan riittävästi. Laatuun, turvallisuuteen ja ympäristöön on nyt panostettava.

Fischler pitää uudistusten ajankohtaa laajentumisen alla hyvänä. Ehdokasmaille on tehtävä selväksi, mitä on edessä. Hänen mielestään komissiolla oli myös riittävä valtuutus ehdottaa uudistuksia, jotka Fischlerin mukaan eivät lopulta ole edes pieni vallankumous, vaan maatalouspolitiikan mukauttamista ajan haasteisiin.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 15.07.2002).

Lue myös:

    Uusimmat