Ehdokkaat profeettoja omalla maallaan

Yhdysvaltain presidentinvaalit ratkaistaan loppujen lopuksi osavaltiotasolla. Kussakin osavaltiossa eniten ääniä kerännyt ehdokas saa taakseen kaikki osavaltion valitsijamiehet ja presidentiksi valitaan eniten valitsijamiehiä saavuttanut ehdokas. Valitsijamiehiä on kullakin valtiolla sen väkiluvun mukainen määrä.

"Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan"-sanonta ei tunnu pätevän ainakan tämänkertaisissa vaaleissa, sillä niin presidenttiehdokkaat kuin heidän varapresidenttikandidaattinsa nauttivat kotiosavaltioissaan huomattavaa suosiota. Kaikkein vankimmin omiensa tukeen voi luottaa demokraattien presidenttiehdokas Barack Obama. Chicagossa asuva Obama toimii Illinoisin senaattorina ja johtaa osavaltionsa viimeisimpiä mielipidetiedusteluita 21,7 prosenttiyksikön keskiarvolla. Obama on saamassa kotikentällään 57,7% äänistä ja republikaanien ehdokas John McCain 36%. Reilun 13 miljoonan asukkaan Illinois on Yhdysvaltain viidenneksi suurin osavaltio ja jaossa on muhkea 21 valitsijamiehen potti.

McCainkin on vahvoilla omassa kotiosavaltiossaan. Arizonan senaattorina jo 80-luvulta asti toiminut McCain vienee melkoisella varmuudella osavaltionsa 10 valitsijamiestä, vaikkakaan hänen johtonsa ei ole yhtä mittava kuin Obaman Illinoisissa. Arizonan gallup-tulokset povaavat McCainille voittoa reilun 10 prosenttiyksikön erolla.

Biden ja Palin pienistä osavaltioista

Varapresidenttiehdokkaat valitaan toisinaan suurista osavaltioista, jotta he auttaisivat puolueidensa pääehdokkaita voittamaan niissä jaossa olevat suuret valitsijamiesmäärät. Tämä ei kuitenkaan ollut peruste Obamalle valita varapresidenttiehdokkaakseen Joe Biden ja McCainille napata kumppanikseen Sarah Palin. Delawaren senaattori Biden ja Alaskan kuvernööri Palin edustavat vähäväkisiä osavaltioita, joista jaetaan voittajalle vain kolme valitsijamiestä.

Alaskassa erittäin suosittu Palin on auttanut McCainia 20 prosenttiyksikön gallup-johtoon 56,3% - 36,3%. Toisaalta Biden on takaamassa demokraateille valitsijamiehet Delawaresta, missä tilanne on 55% - 43% Obamalle.

Suurin osavaltioista on Kalifornia (55 valitsijamiestä) ennen Teksasia (34) ja New Yorkia (31).

Lue myös: |

Lue myös:

    Uusimmat